Καταβάλλεται μέχρι την Παρασκευή η αποζημίωση 600 ευρώ σε 165.000 επιστήμονες που είχαν ήδη κάνει αιτήσεις στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης πριν καταργηθεί.Επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο της «επόμενης ημέρας» για τη σταδιακή άρση της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού.

Το υπόλοιπο 50% των εργαζομένων που θα παραμείνει εκτός εργασίας, αν δεν τους χρειάζεται μια επιχείρηση, θα μπορεί να τίθεται εκ νέου σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, όχι όμως με αποζημίωση 800 ευρώ για 45 ημέρες, αλλά με αποζημίωση 533 ευρώ για διάστημα αναστολής 30 ημερών.

Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα επιτρέψει σε έναν αριθμό εργοδοτών να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους κάτω από αυστηρούς όρους υγειονομικής προστασίας και να απασχολήσουν μέρος του προσωπικού τους. Τι θα γίνει όμως με το υπόλοιπο 50% του προσωπικού θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης; O καθηγητής  Αλέξης Μητρόπουλος  μίλησε στο SBC και εξήγησε «Το προσωπικό θα χωρίζεται σε δύο ταχύτητες. Όσοι βρίσκονται σε αναστολή θα συνεχίσουν παίρνουν την κρατική επιδότηση ενώ όσοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους θα λαμβάνουν τον μισθό τους από τους επιχειρηματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

Ένα εύλογο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους είναι αν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της εκ περιτροπής εργασίας θα απασχολούν τους εργαζόμενους δύο εβδομάδες το μήνα (δηλαδή τις μισές ημέρες) και αναπόφευκτα θα επέλθει μείωση μισθού κατά 50%.

Ο κ. Μητρόπουλος απαντά «όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους θα λαμβάνουν τον μισθό τους με μία σημαντική όμως επισήμανση. Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα για τους εργαζομένους τους που θα καλέσουν να εργαστούν να τους απασχολούν για 2 εβδομάδες το μήνα αντί για 4 εβδομάδες. Στους εν λόγω εργαζομένους θα καταβάλλεται από τους εργοδότες ο μισός μισθός ενώ το δε υπόλοιπο μισό θα καλύπτεται κατά ένα μεγάλο μέρος από κρατική επιδότηση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Sure” » διευκρίνισε ο γνωστός δικηγόρος.

Share This