Η πλειοψηφία των πλουσιότερων επενδυτών του κόσμου περιμένει να πέσουν κι άλλο οι μετοχές πριν αγοράσουν ξανά, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της UBS Global Wealth Management.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ των ερωτηθέντων επενδυτών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων, με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία ή σε ετήσια έσοδα, το 61% θέλει να δει τις μετοχές να υποχωρούν ακόμη 5% με 20% πριν προχωρήσει σε αγορές, ενώ 23% δηλώνει ότι είναι ήδη καλή στιγμή για να αγοράσει. Ένα 16% αναφέρει ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να φορτώσει μετοχές, καθώς είναι bear market.

Oι άνθρωποι με μεγάλη περιουσία είναι προσεκτικοί στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κίνδυνο, καθώς το 60% δηλώνει ότι η παγκόσμια ύφεση είναι πολύ πιθανό να παραμείνει τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της UBS, που έγινε τον Απρίλιο. Ωστόσο, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό θετικοί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Τα σαρωτικά lockdown με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν κλείσει τις μεγάλες οικονομίες και τις επιχειρήσεις και έχουν οδηγήσει σε βουτιά τη ζήτηση, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για ύφεση φέτος. Αν και οι μετοχές έχουν κάνει ράλι άνω του 20% από τα χαμηλά του Μαρτίου, παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά του 2020.

Το ποσοστό των επενδυτών των ΗΠΑ που είναι αισιόδοξοι για τη δική τους οικονομία βραχυπρόθεσμα μειώθηκε στο 30% στην έρευνα της UBS, από 68% στις αρχές Ιανουαρίου. Συγκριτικά, περίπου το 55% των επενδυτών της Ασίας έβλεπαν εποικοδομητικές προοπτικές. Οι θετικές εξάμηνες προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές έκαναν επίσης μεγαλύτερη βουτιά, σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δεν σκοπεύουν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους στις μετοχές, 37% σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο, ενώ μόνο το 16% μειώνει τις επενδύσεις του.

Η UBS έκανε έρευνα σε 2.928 επενδυτές και 1.180 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, στο διάστημα 1-20 Απριλίου.

 

Share This