Τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση που έχει ποτέ καταγραφεί γνώρισε το α’ τρίμηνο του 2020 η Ευρώπη καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε ένα πρωτοφανές πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 3,8% και της Ε.Ε. κατά 3,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν καταγραφεί από την έναρξη συγκέντρωσης στοιχείων το 1995, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι το δ’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για την Ευρωζώνη και -4,4% για την Ε.Ε.) όταν η ευρωπαϊκή οικονομία γνώριζε τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
 

Share This