Σε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Gilead Sciences για να γίνει το πειραματικό αντιικό φάρμακο remdesivir διαθέσιμο σε ασθενείς – φορείς του κορονοϊού “το συντομότερο δυνατό” βρίσκεται η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η ίδια απόψε.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος για θέματα Υγείας του Λευκού Οίκου δρ. Anthony Fauci είχε δηλώσει ότι αποτελεί “αρκετά καλά νέα” το γεγονός οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19 (η ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός) είχαν θετικά αποτελέσματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο, ο δρ. Fauci ανέφερε ότι οι δοκιμές έδειξαν “ξεκάθαρα θετική επίδραση ως προς τον χρόνο ανάκαμψης” των ασθενών.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η FDA σχεδιάζει να ανακοινώσει ακόμη και εντός της ημέρας τη χορήγηση έκτακτης ειδικής άδειας για χρήση του remdesivir.

Ο εκπρόσωπος της FDA Michael Felberbaum δήλωσε στο CNBC ότι “ως μέρος της δέσμευσης της FDA να επισπεύσει την ανάπτυξη και τη διαθεσιμότητα πιθανών θεραπειών του Covid-19, ο Oργανισμός βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την Gilead Sciences σχετικά με τη διάθεση του remdesivir σε ασθενείς το συντομότερο δυνατό, όπου κρίνεται κατάλληλο.”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει το remdesivir της Gilead ως πιθανή θεραπεία για τον ιό, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ορισμένες μελέτες δοκιμάζουν το φάρμακο για να δουν εάν είναι αποτελεσματικό στο να σταματά την αναπαραγωγή του κορονοϊού, ωστόσο δεν αποτελεί ακόμη αποδεδειγμένη θεραπεία.

Η Gilead δημοσιοποίησε επίσης τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Τετάρτης από τη δική της μελέτη, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία πέντε ημερών με remdesivir είδαν την υγεία τους να βελτιώνεται. Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 397 ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.

 

 

Share This