«Τα παιδιά είναι ίσως η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα», επισήμανε στο Θέμα 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προσθέτοντας πως «πήραμε τόσο νωρίς μέτρα, για να μπορούμε να επανέλθουμε πιο γρήγορα» στην κανονικότητα.

Αναφερθείσα στην εκπαιδευτική διαδικασία με την επανεκκίνηση των σχολείων, η κ. Κεραμέως τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ έντονη», τονίζοντας ότι προβλέπεται αναλυτικό πρόγραμμα, πολύ μικρά γκρουπ μαθητών (10-13 άτομα), όπως και γρήγορη εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Άπαξ και έχουμε διασφαλίσει τους όρους πρόληψης και προστασίας, η ζημία που γίνεται στα παιδιά που μένουν τόσο διάστημα εκτός εκπαίδευσης είναι πολύ μεγάλη|” εξήγησε η Υπουργός Παιδείας επικαλούμενη έρευνες ειδικών, ενώ προανήγγειλε ότι “θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία”, μετά από ενέργειες που έχει δρομολογήσει κεντρικά το Υπουργείο Παιδείας.

Αναφορικά με τις Πανελλήνιες, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα, τοποθετώντας το κλείσιμο του έτους για τη Γ΄ Λυκείου στις 12 Ιουνίου. Παράλληλα, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις, αφού δίνεται έμφαση στην κάλυψη της ύλης, ενώ προσδιόρισε τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων στον ένα μήνα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο λειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε πως αν υπάρξει τέτοια απόφαση, αυτή θα ληφθεί στα τέλη Μαΐου και σχολίασε σχετικά ότι “επιλέξαμε ένα πιο μετριοπαθές σχέδιο. Πήγαμε πιο συντηρητικά», αναφερόμενη σε εισηγήσεις που υπήρξαν για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Γιατί και πώς επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Με δύο βάρδιες και πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος κορωνοϊού, επιστρέφουν οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στα θρανία. Το άνοιγμα των σχολείων που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, έχει προκαλέσει ωστόσο αντιδράσεις, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από εκπαιδευτικούς και μικρή μερίδα του επιστημονικού κόσμου.

Το σκεπτικό της επιτροπής είναι -όπως το ανέλυσε ο κ. Τσιόδρας- ότι τα παιδιά τελικώς είναι τα λιγότερα ευάλωτα στον ιό αλλά και αυτά που μπορούν να τον μεταδώσουν λιγότερο.

Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα.

Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη -«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής το άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα φάση προκρίθηκε αντί της απευθείας έναρξης τον Σεπτέμβριο και ως μία δοκιμή των αντοχών του συστήματος δεδομένου ότι τώρα ευνοεί ο καιρός και ότι αν άνοιγαν απευθείας τον Σεπτέμβριο μπορεί τα προβλήματα να ήταν περισσότερα.

Με άλλα λόγια αν παρουσιασθούν τώρα κρούσματα θα ληφθούν τα μέτρα για σταδιακό κλείσιμο των σχολείων, όπως τον Μάρτιο ανά περιοχή, νομό, Περιφέρεια, ενώ αν ήταν το Σεπτέμβριο η έναρξη των σχολείων δεν θα είχαμε προηγούμενη εμπειρία. Επιβεβλημένο βέβαια ήταν να ανοίξει η Γ Λυκείου για να γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις ενώ τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν μόνο αν βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

Η αρχή γίνεται με τους μαθητές της Γ λυκείου που ξεκινούν μαθήματα στις 11 Μαΐου ενώ στις 18 Μαίου επιστρέφουν οι μαθητές της Α και Β λυκείου και οι μαθητές του γυμνασίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 για τα ΕΠΑΛ, δηλαδή πολύ κοντά στις περσινές ημερομηνίες.

Η διδασκαλία θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή από τις 20 ημέρες σχολείου, οι μισές θα είναι στον φυσικό χώρο. Τα ολιγομελή τμήματα έως 15 άτομα, θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά ενώ για τους μαθητές που μένουν σπίτι θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο. όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Στο νέο σχολικό «τοπίο», τα σχολεία θα είναι χωρίς κυλικεία, οι μαθητές θα κάθονται σε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, θα αγορασθούν σαπούνια και αντισηπτικά για τις τουαλέτες , θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών , φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα, ενώ οι μαθητές θα βγαίνουν εναλλάξ και στα διαλείμματα. Με δήλωση του γονέα και λόγω ειδικού λόγου , οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται ενώ δεν θα γίνουν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Σε ότι αφορά στο πρωτόκολλο αναμένεται να επανέλθουμε στην κατάσταση του Μαρτίου όσον αφορά στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι όπου εμφανίζεται αριθμός κρουσμάτων που κρίνεται σημαντικός θα κλείνουν τα συγκεκριμένα σχολεία της περιοχής και όχι το σύνολο των σχολείων στην Επικράτεια.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως εξής:

Η λειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

o Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
o Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
o Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
o Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

o Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
o Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
o Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

 

 

Share This