Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς κοντά στο μηδέν καθώς και τη συνέχιση της αγορά ομολόγων, εκτιμώντας ότι η πανδημία κορωνοϊού «ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές».

Σε ομόφωνη ανακοίνωσή της η Fed ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της ότι «θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της και θα ενεργήσει κατάλληλα για για να στηρίξει την οικονομία».

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας άφησαν αμετάβλητες τις ασαφείς οδηγίες τους για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Η σημερινή δήλωση επανέλαβε την φράση που είχε χρησιμοποιηθεί στις 15 Μαρτίου όταν ανακοίνωνε ότι η επιτροπή θα διατηρήσει το εύρος των στόχων αναφοράς κοντά στο μηδέν «έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και οδεύει στην επίτευξη των στόχων της για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών».

Αναφορικά με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, η Fed χρησιμοποίησε επίσης διατύπωση παρόμοια με εκείνη του περασμένου μήνα, λέγοντας ότι η αγορά ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων θα συνεχιστεί «στα ποσά που απαιτούνται για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προωθώντας έτσι την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου ώθηση για τον περιορισμό του οικονομικού πλήγματος από τον ιό, ο οποίος έχει βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και εκτιμάται ότι έχει εκτοξεύσει την ανεργία των ΗΠΑ πολύ πάνω από το 10%. Τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,8% το πρώτο τρίμηνο, που συνιστά τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Η Fed μείωσε τον περασμένο μήνα το επιτόκιο αναφοράς της και ξεκίνησε μια μαζική αγορά ομολόγων για να σταθεροποιήσει τις αγορές τίτλων του Δημοσίου και των ενυπόθηκων δανείων. Το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται σε εύρος μηδέν έως 0,25% από τα μέσα Μαρτίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας ως απάντηση στην κρίση έχει ανακοινώσει εννέα έκτακτα προγράμματα δανεισμού, έχει δεσμεύτεί να διαθέσει κεφάλαια σε τράπεζες, κεφάλαια χρηματαγοράς, εταιρείες, πόλεις και πολιτείες, κάνοντας μια άνευ προηγουμένου χρήση των δυνατοτήτων της έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This