Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει την Πέμπτη εάν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε αγορές ομολόγων, μαζί με ένα γενναιόδωρο σχέδιο δανεισμού, είναι αρκετά για να κρατήσουν στην επιφάνεια εταιρείες και νοικοκυριά, εν μέσω μιας ύφεσης ιστορικού μεγέθους.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνει μια παύση στις ανακοινώσεις, αφού έχει ανακοινώσει ήδη μια σειρά ενεργειών για τη στήριξη της οικονομίας στην τελευταία επίσημη σύνοδό του, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν σε μια συνολική δημοσιονομική στήριξη. Μια μειονότητα, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, ωστόσο, αναμένει ανακοινώσεις για αύξηση της τόνωσης, σήμερα.

Νέα στοιχεία την Πέμπτη υπογράμμισαν το εύρος της πρόκλησης για την ΕΚΤ, καθώς το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από κάθε άλλο τρίμηνο στην ιστορία του,  από το 1995 που ξεκίνησε η καταγραφή σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανό να επαναλάβει τη δέσμευσή της να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο, καθώς τα περισσότερα από τα 19 μέλη του ευρώ  αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερη ύφεση σήμερα από ό, τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Οι επενδυτές θα ακούσουν προσεκτικά, όπως στην τελευταία συνέντευξη τύπου όταν ένα προφορικό ολίσθημα γκρέμισε τα ομόλογα της Ιταλίας.

Επιπτώσεις του Covid-19 στην ανάπτυξη: Το ΔΝΤ μείωσε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος στο -7,5%

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 14:45 μ.μ. ώρα Ελλάδος και η συνέντευξη τύπου με τηλεδιάσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ θα ξεκινήσει 45 λεπτά αργότερα, και θα συμμετάσχει και το NM.

Ακολουθούν τα θέματα που είναι πιθανό να συζητηθούν:

Πρόγραμμα αγορών ομολόγων – Επέκταση το Σεπτέμβριο;

Με τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να δείχνουν μικρή προθυμία για περαιτέρω περικοπές επιτοκίων – το επιτόκιο των καταθέσεων είναι ήδη στο -0,5% – οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν από την ΕΚΤ να ενισχύσει το σχέδιο αγοράς ομολόγων 750 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά άλλα 500 δισεκατομμύρια ευρώ τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Αυτό θα ανέβαζε το ύψος όλων των προγραμμάτων για το 2020 πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ.

Αλλά το μέγεθος δεν είναι η μόνη επιλογή για να γίνει το σχέδιο πιο ισχυρό. Ο Αρνό Μαρέ της Citigroup, πρώην σύμβουλος του προκατόχου της Λγκάρντ Μάριο Ντράγκι, πρότεινε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να καταργήσουν έναν κανόνα σχετικά με τον τρόπο διασποράς των αγορών ομολόγων στην Ευρωζώνη, μια κίνηση που θα έδινε μεγαλύτερη ευελιξία στην ΕΚΤ να στηρίξει τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών για παράδειγμα.

Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν το χρέος με αξιολόγηση «σκουπίδια» θα καταστεί επιλέξιμο για αγορά, αφού η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα αποδεχτεί προσωρινά κάποια από αυτά ως εγγύηση, τα ελληνικά.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων αργότερα μέσα στο χρόνο

Οικονομικές προοπτικές

Παρόλο που οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις δεν θα είναι διαθέσιμες για άλλες πέντε εβδομάδες, η Λαγκάρντ θα ερωτηθεί για την τελευταία άποψη της ΕΚΤ. Την περασμένη εβδομάδα, είπε στους ευρωπαίους ηγέτες η παραγωγή στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί έως και 15% φέτος.

Λίγο πριν από την απόφαση για τη νομισματική πολιτικής, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο, βουτιά ρεκόρ. Η Γαλλία και η Ισπανία σημείωσαν συρρικνώσεις άνω του 5% κατά την περίοδο, και η Γερμανία ανέφερε ρεκόρ 373.000 αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας τον Απρίλιο.

Οι εξελίξεις στο υπόλοιπο του έτους θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα οι κυβερνήσεις θα άρουν τους περιορισμούς. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 8,1% το 2020.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ είχε μόλις τη χειρότερη συρρίκνωση της ιστορίας της

Ιταλικό χρέος

Οι επενδυτές έχουν εστιάσει στην Ιταλία, το ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας, όπου το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να ανέβει πάνω από το 160% του ΑΕΠ φέτος.

Η χώρα δέχτηκε πλήγμα την Τρίτη, όταν η Fitch προέβη σε μη αναμενόμενη υποβάθμιση την πιστοληπτικής της ικανότητα σε ένα επίπεδο πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια», επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Εξάλλου , η S&P Global Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγησή της.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα και μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στις προσπάθειες της ΕΕ έχουν αποτρέψει μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδόσεις. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα εάν η χρηματοπιστωτική αγορά δει τα μέτρα τόνωσης να μην αρκούν για το μέγεθος της πρόκλησης.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχία για τη δυνατότητα της χώρας να το αποπληρώσει

Τραπεζικός δανεισμός

Οι ενέργειες της ΕΚΤ – τόσο στη νομισματική πολιτική όσο και στο εποπτικό μέτωπο – εστιάζονται στο να διασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός δεν θα στερέψει. Η αύξηση του δανεισμού προς εταιρείες αυξήθηκε τον Μάρτιο καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να διασφαλίσουν ότι μπορούν να πληρώσουν ενοίκια και μισθούς κατά τη διάρκεια του lockdown.

Αφού η ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να χρησιμοποιούν προσωρινά χρηματοοικονομικά μαξιλάρια που δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, πήραν μια άλλη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, η οποία πρότεινε μια σειρά τροποποιήσεων για να μειώσουν περαιτέρω το βάρος.

Με πολλούς από τους δανειολήπτες τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι τράπεζες εξακολουθούν να αναμένουν μεγάλες απώλειες μετά την πανδημία. Οι οικονομολόγοι της Banque Pictet ενθάρρυναν αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου μακροπρόθεσμων δανείων. Είναι ήδη χαμηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνονται ουσιαστικά από την κεντρική τράπεζα για να αυξήσουν το δανεισμό της οικονομίας.

Η ροή των δανείων προς τις εταιρείες αυξήθηκε τον Μάρτιο, αλλά οι καταναλωτές ήταν πιο διστακτικοί

Φορολογικό ερέθισμα

Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει μεγάλη υποστήριξη από πολιτικούς με τη μορφή κοινής απάντησης. Ενώ είναι όντως μεγάλα, τα εθνικά δημοσιονομικά κίνητρα είχαν μεγάλες διαφορές στη ζώνη του ευρώ, προκαλώντας ανησυχίες ότι η ανάκαμψη – μόλις φτάσει – θα είναι άνιση.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg …

«Μια ανάκαμψη είναι πιθανή το 3ο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας την άφθονη δημοσιονομική υποστήριξη σε ορισμένες χώρες και την επιστροφή στην εργασία για πολλούς εργαζόμενους στα πιο ευέλικτα τμήματα του εργατικού δυναμικού». – Jamie Rush, David Powell και Maeva Cousin.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν μόνο για μια γενική περιγραφή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, αφήνοντας ανεπίλυτο το βασικό ζήτημα εάν πρέπει να βασίζεται σε επιχορηγήσεις ή δάνεια προς τα κράτη μέλη.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι βασίζονται υπερβολικά πολύ στη μόχλευση των δικών τους συνεισφορών με ιδιωτικές επενδύσεις, και όχι σε «πραγματικό χρήμα».

Η συνέντευξη τύπου δίνει στον Lagarde την ευκαιρία να στείλει ένα άλλο μήνυμα σε αμφιλεγόμενους πολιτικούς, αφού τους προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι κινδυνεύουν να κάνουν πολύ λίγα, πολύ αργά.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This