Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα ενώ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζονται οι πιέσεις με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη νέα κόντρα ΗΠΑ – Κίνας.

Απομακρύνεται από τα χαμηλά της συνεδρίασης η Wall Street, αλλά η πίεση παραμένει καθώς αυξανόμενες είναι οι ανησυχίες των επενδυτών από τη συνεχή ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και από την πτώση των μετοχών που σχετίζονται με τα ταξίδια, αφού ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffet πούλησε τις μετοχές του σε αεροπορικές εταιρείες.

O Dow Jones υποχωρεί 0,81% στις 23.530 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,43% στις 2.818 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,25% στις 8.626 μονάδες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε την κριτική του για τον χειρισμό της κρίσης Covid-19 από την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι έκανε «φρικτό λάθος» και παρομοίασε τις ενέργειές της Κίνας με το να ρίχνει βενζίνη σε ανεξέλεγκτη φωτιά. Η ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη διοίκηση Τραμπ και την Κίνα για το θέμα της πανδημίας περνά σε ένα νέο στάδιο, που προκαλεί ανησυχίες στις αγορές, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα ακυρώσει την εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης, εάν η Κίνα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για αγορές αμερικανικών προϊόντων.

Προειδοποιώντας ότι η πανδημία Covid-19 είχε αλλάξει την εικόνα για τις αεροπορικές εταιρείες, ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett δήλωσε ότι η εταιρεία είχε πουλήσει τα μεγάλα μερίδιά της σε μετοχές αεροπορικών εταιρειών κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η American Airlines έπεσε κατά 10%, η United Airlines υποχώρησε κατά 9% και η Delta Air Lines σημείωσε πτώση 9%.

«Η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της», ανέφερε έκθεση της Goldman Sachs. «Τα lockdowns και οι κοινωνικές αποστάσεις αρχίζουν να μειώνονται καθώς πολλές χώρες ανοίγουν προσεκτικά τις οικονομίες τους».

Βουτιά στην Ευρώπη

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,65% στις 328 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,16% στις 5.753 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έπεσε κατά 3,64% στις 10.466 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 4,24% στις 4.378 μονάδες.

 

 

Share This