Ο πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο, ο διοικητής της ΤτΕ και οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών συζητούν αύριο όλα τα κρίσιμα θέματα για την χρηματοδότηση της οικονομίας. Διευρυμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και των επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η επόμενη ημέρα και η επανεκκίνηση της οικονομίας, με τις τράπεζες να έχουν κεντρικό ρόλο για την διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εμπορικών τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλειος Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά όσες υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και νέων επενδύσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάσχεση της ύφεσης. Στόχος της συνάντησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων μερών ώστε η ρευστότητα να διοχετευθεί το ταχύτερο στις επιχειρήσεις. Η ενίσχυση της ρευστότητας θεωρείται ζωτικής σημασίας ώστε οι επιχειρήσεις να θωρακιστούν στην σημερινή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την κάθετη πτώση της ζήτησης και να διατηρήσουν σταθερή την απασχόληση.

Μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο φαύλο κύκλο με μεγάλη αύξηση των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, την δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων επιφέροντας πλήγμα και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με στόχο την υποστήριξη της απασχόλησης η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχήμα που θα καταλήγει σε ισχυρή ελάφρυνση του εργατικού κόστους.  Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων όπως για παράδειγμα η αναστολή δόσεων για ενήμερα δάνεια, αλλά το πραγματικά ζητούμενο, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, είναι η επιπλέον χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα το γεγονός ότι υπάρχει ένα σχετικά ευνοϊκό περιβάλλον για τη χρηματοδότηση του ίδιου του τραπεζικού κλάδου, μέσω των έκτακτων προγραμμάτων φθηνού δανεισμού που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθιστά περισσότερο κομβικό τον ρόλο των τραπεζών στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

 

 

 

 

Share This