Σημαντική μείωση “βλέπουν” οι αναλυτές για τα ελληνικά spreads στο προσεχές διάστημα. Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταφέρει όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσουν τα επίπεδα που σημειώθηκαν μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ένταξή τους στο νέο QE, στα μέσα περίπου του Μαρτίου. Από 4,1% που είχε βρεθεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς την ημέρα πριν την απόφαση της ΕΚΤ (18 Μαρτίου), σήμερα διαμορφώνεται στο 2,1%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που είχε κινηθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση για το waiver. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικοί τίτλοι διατηρούν το κέρδος που έφερε το QE (δηλαδή τη “βουτιά” στο κόστος δανεισμού της τάξης του 50% περίπου), σε αντίθεση με άλλα ομόλογα, όπως αυτά της Κύπρου, τα οποία κινούνται στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν την 18η Μαρτίου, έχοντας σβήσει το “κέρδος” από την απόφαση της ΕΚΤ.

Η Capital Economics υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, από απόδοση της τάξης του 2,1% αυτή τη στιγμή, εκτίμα πως το 10ετές θα υποχωρήσει στο 1,2% περίπου έως το τέλη του 2020 (πτώση 43%). Αντίστοιχα σημαντική υποχώρηση των ελληνικών spreads προβλέπει και η Citigroup, σύμφωνα με έκθεσή της για την πορεία των ομολόγων στην Ευρώπη. Εκτιμά πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας, από τις 265 μονάδες βάσης στο β’ τρίμηνο θα υποχωρήσουν στο γ ‘τρίμηνο στις  240 μ.β., το δ’ τρίμηνο θα κινηθούν στις 200 μ.β., ενώ στο α’ τρίμηνο του 2021 θα υποχωρήσουν στις 180 μ.β και το β’ και γ’ τρίμηνο του επομένου έτους θα κινηθούν στα επίπεδα των 170 και 160 μ.β. αντίστοιχα.

Σε ο,τι αφορά τα ελληνικά spreads έναντι των αμερικάνικων 10ετών ομολόγων, η Citi εκτιμά πως από 127 μ.β  στο β’ τρίμηνο, θα υποχωρήσουν στις 88 μ.β στο γ’ τρίμηνο, στις 45 μ.β στο δ’ τρίμηνο, στις 35 μ.β στο α’ τρίμηνο του 2021, ενώ στο β’ και γ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους θα κινηθούν σε επίπεδα μεταξύ των 25 και 15 μ.β.

 

Share This