Μπορεί το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της Κίνας να είναι πολύ διαφορετικό από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ο τρόπος που επανεκκινούν την οικονομία οι κινεζικές αρχές μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, προσφέρει κάποια «χρήσιμα μαθήματα» για άλλες οικονομίες, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Αντριου Τίλτον.

Η φονικός ιός ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα και εν συνεχεία σε όλο τον πλανήτη. Αυτό καθιστά την Κίνα την πρώτη χώρα που επηρεάστηκε από την πανδημία και, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, ήταν μεταξύ των πρώτων που περιόρισαν την εξάπλωση του ιού.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές άρχισαν να αίρουν τα μέτρα περιορισμού στην Ουχάν, την ώρα που συνέχιζαν να αυξάνονται τα κρούσματα σε πολλές άλλες χώρες. Η εμπειρία της Κίνας μέχρι τώρα έδειξε ότι μια πλήρης οικονομική ανάκαμψη θα πάρει χρόνο, αναφέρει ο Τίλτον, μιλώντας στο CNBC, για να προσθέσει ότι, κατά τη γνώμη του, η εκεί εμπειρία έδωσε χρήσιμα μαθήματα.

«Νομίζω ότι ο βιομηχανικός κλάδος συνήθως επανέρχεται πιο γρήγορα από τον κλάδο υπηρεσιών. Είναι πιο εύκολο να επαναφέρεις την προσφορά εκεί που ήταν».

Όπως υποστηρίζει, οι χώρες θα δουν ισχυρή ανάκαμψη μόλις αρθούν οι περιορισμοί, γιατί κάποιες εταιρείες μπορούν να ξαναρχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες γρήγορα. Αλλοι όμως, όπως για παράδειγμα στον τουριστικό κλάδο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ξαναμπούν στην ενεργό δράση.

Στην Κίνα, οι φορείς χάραξης πολιτικής εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν την επαναλειτουργία επιχειρήσεων όπως θέατρα και γυμναστήρια, αναφέρει ο Τίλτον. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί πριν επιστρέψει η χώρα σε μια κατάσταση κοντά στην κανονικότητα – σε άλλες χώρες αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2021.

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο εφάρμοσαν διαφορετικού βαθμού περιορισμούς, για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτοί οι περιορισμοί που περιλαμβάνουν κλειστά σύνορα και αναστολή λειτουργίας μη ζωτικών χώρων εργασίας – σταμάτησαν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές χώρες άρχισαν να χαλαρώσουν κάποια από τα μέτρα. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί του τομέα υγείας προειδοποιούν ότι η πολύ γρήγορη άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο κρουσμάτων.

 

 

Share This