Η απόφαση του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης να εισφέρουν οι τράπεζες στο Ενιαίο Ταμείο 9,1 δισ. ευρώ προκάλεσε την αντίδραση ευρωβουλευτών που τονίζουν πως οι τράπεζες μπορεί να πληρώνουν εισφορές χρησιμοποιώντας την κρατική στήριξη για τον κορονοϊό.

Η θέση του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board, SRB) ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά φέτος τις εισφορές τους στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund, SRF) προκάλεσε την αντίδραση ευρωβουλευτών. Οι τράπεζες μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν τις εισφορές χρησιμοποιώντας την κρατική στήριξη για τις πληγείσες από τον κορονοϊό εταιρείες, δήλωσαν ευρωβουλευτές.

Ο ρόλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης είναι να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν αρκετά κεφάλαια για να μη διασώζονται με χρήματα των φορολογουμένων στην περίπτωση που καταρρεύσουν. Οι τράπεζες πρέπει να εκδίδουν μία μορφή χρέους (MREL), το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκ των έσω διάσωσή τους (bail in) ή την αναπλήρωση της κεφαλαιακής τους βάσης και να εισφέρουν στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης για την προστασία των φορολογουμένων σε περίπτωση κρίσης.

Η πρόεδρος του SRB Έλκε Κένιχ αντιμετώπισε σήμερα τα πυρά ευρωβουλευτών στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δήλωσή της ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση των τραπεζών όσον αφορά τις ετήσιες εισφορές τους στο SRF, παρά το ότι οι τράπεζες το έχουν ζητήσει λόγω της πανδημίας. Το SRB αποφάσισε ότι 3.066 τράπεζες θα εισφέρουν φέτος το ποσό των 9,1 δισ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο για να αυξήσουν τα συνολικά διαθέσιμά του στα 42 δισ. ευρώ, είπε η Κένιχ. Ο τελικός στόχος είναι τα διαθέσιμα του Ταμείου να φθάσουν τα 60 δισ. ευρώ το 2023.

Οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω πιστώσεων με κρατική εγγύηση και άλλων μέτρων ελάφρυνσης. Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Φραντσέσκα Ντονάτο, που είναι μέλος της επιτροπής, είπε ότι το SRB θα μπορούσε να αναστείλει τις εισφορές των τραπεζών στο Ενιαίο Ταμείο φέτος. Η Κένιχ απάντησε ότι χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές για την ελάφρυνση των εισφορών και ότι αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο βάρος των τραπεζών το επόμενο έτος.

Η Κένιχ δήλωσε, επίσης, ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να σχηματίζουν πολύ μεγάλες προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές από δάνεια καθώς επίκειται μία βαθειά ύφεση αλλά τόνισε ότι ο κλάδος δείχνει ανθεκτικότητα έως τώρα. Ως τελευταία καταφυγή, το SBR μπορεί να επιτρέψει τη δημόσια χρηματοδότηση για τη χορήγηση «προληπτικών κεφαλαίων» σε μία τράπεζα που αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα. «Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα μέσο που ισχύει, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε μία συγκαλυμμένη διάσωση», είπε στους ευρωβουλευτές.

Η ίδια ρωτήθηκε αν το SRB μπορεί να αντιμετωπίσει την ταυτόχρονη αποτυχία δύο μεγάλων τραπεζών, όπως της Deutsche Bank και μίας μεγάλης ιταλικής τράπεζας. «Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία ή περισσότερες αποτυχίες μεγάλων τραπεζών. Μπορώ να απαντήσω μόνο ναι», απάντησε η Κένιχ. Οι μεγάλες τράπεζες, είπε, έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα με τα μαξιλάριά τους MREL, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφάλιση των καταθέσεων ή μία αξιόπιστη λύση ρευστότητας όταν οι τράπεζες κλείνουν. «Κοιτάζοντας τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, αν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, θα βρούμε μία λύση για αυτό… νομίζω ότι θα το πετύχουμε», πρόσθεσε.

Share This