Πέραν των κοινωνικών και των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, μεγάλη είναι η ανησυχία και για τις πολιτικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, με μια νέα μελέτη της Federal Reserve της Νέας Υόρκης που αποτυπώνει τη σύνδεση που υπήρξε μεταξύ της πανδημίας γρίπης του 1918 και της ανόδου του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία.

Η μελέτη δείχνει ότι οι πόλεις με τα περισσότερα θύματα είδαν μείωση των κοινωνικών δαπανών και ότι «οι θάνατοι από τη γρίπη το 1918 σχετίζονται με την αύξηση του ποσοστού των ψήφων που κέρδισαν οι δεξιοί εξτρεμιστές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Αυτό ισχύει ακόμη και κατά το έλεγχο της εθνοτικής και θρησκευτικής σύνθεσης μιας πόλης, της περιφερειακής ανεργίας, των προηγούμενων ψηφοφοριών υπέρ της ακροδεξιάς και άλλων τοπικών χαρακτηριστικών που υποτίθεται ότι έχουν σχέση με το πόσες αψήφους κερδίζουν οι εξτρεμιστές», αναφέρει ο οικονομολόγος Kristian Blickle. «Οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την πανδημία γρίπης της περιόδου 1918-1920 διαμόρφωσαν βαθιά τη γερμανική κοινωνία«.

Με την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης εδώ και σχεδόν έναν αιώνα μετά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης κατά την οποία ανήλθαν στην εξουσία οι Ναζί – η μελέτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο να επαναληφθούν κοινωνικές επιπτώσεις, αν δεν δράσουν επαρκώς οι κυβερνήσεις.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, έχει ζητήσει από τα κράτη να ξοδέψουν όσα περισσότερα μπορούν για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η μελέτη της Fed της Νέας Υόρκης επιχειρηματολογεί ότι η πανδημία του 1018 άλλαξε κυρίως τις κοινωνικές προτιμήσεις των νεότερων ανθρώπων, ενώ ενίσχυσε και τα ρατσιστικά φαινόμενα.

«Είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μας», αναφέρει ο συντάκτης της μελέτης. «Ωστόσο, η μελέτη προσφέρει μια νέα συμβολή στη συζήτηση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πανδημιών».

Πηγή: Bloomberg

 

Share This