Ο οίκος εκτιμά ότι τα νέα NPEs θα κυμανθούν μεταξύ επτά και οκτώ δισ. ευρώ και αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,3% το 2020, αλλά θα ανακάμψει με ρυθμό 4,7% το 2021. Σε υποβάθμιση των τιμών – στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Wood, εξαιτίας των επιπτώσεων που θα υπάρξουν τόσο στα οικονομικά τους μεγέθη όσο και στην ποιότητα του ενεργητικού τους από την πανδημία.

Ο οίκος μειώνει τους στόχους κατά ένα μέσο 40%, ωστόσο σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Ειδικότερα, διατηρεί σύσταση αγοράς για τη Eurobank, με στόχο το 0,70 ευρώ (από 1,20 ευρώ), αλλά και για την Εθνική Τράπεζα, με στόχο τα 2,1 ευρώ (από 3,5 ευρώ). Ο στόχος για την Alpha Βank διαμορφώνεται στο 1 ευρώ (από 2,35), ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε hold από buy,  ενώ για την Πειραιώς στο 1,90 ευρώ από προηγούμενο στόχο στα 3,2 ευρώ (διατηρεί hold).

 

Σύμφωνα με τον οίκο οι ελληνικές τράπεζες καλούνται, εκ νέου, σε έναν αγώνα επιβίωσης με δεδομένη και την υποχώρηση των αποτιμήσεών τους κατά 63% από την αρχή του έτους, ενώ εκτιμάται ότι ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV) θα διαμορφωθεί στο 0,16 για το 2020.

Φροντίζει, πάντως, να προσθέσει ότι  οι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν και οι μετοχές τους θα ανατιμηθούν σημαντικά με τη λήξη της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί, αναφέρει, προσθέτοντας ότι προτιμά τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής λόγω χαμηλότερων ΝΡΕs, υψηλότερων δεικτών κάλυψης και καλύτερης ορατότητας για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Ο οίκος σημειώνει ότι και οι μετοχές των Alpha και Πειραιώς είναι υπερβολικά φθηνές (και θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα θετικό σενάριο), αλλά προτιμά να μείνει στο περιθώριο έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα με τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις.

 

Παράλληλα η Wood μειώνει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία προ προβλέψεων των τραπεζών κατά 15%, αποτυπώνοντας μικρότερη αύξηση των χορηγήσεων και πιο αδύναμες προμήθειες. Σε επίπεδο καθαρών κερδών, αναμένει οριακή κερδοφορία το 2020 και το 2021, λόγω αυξημένων προβλέψεων, με ανάκαμψη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων μόλις το 2022, ενώ εκτιμά ότι τα νέα NPEs θα κυμανθούν μεταξύ επτά και οκτώ δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος 4,3% και θα ανακάμψει με ρυθμό ανάπτυξης 4,7% το 2021.

 

 

 

Share This