Μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη αυξάνουν τις θέσεις τους στο χρυσό, καθώς προβλέπουν ότι οι άνευ προηγουμένου απαντήσεις των κεντρικών τραπεζών στην κρίση του κορονοϊού θα οδηγήσουν σε υποτιμήσεις σημαντικών νομισμάτων.

To Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, οι Caxton Associates του Άντρου Λο και η Dymon Asia Capital του Ντάνι Γιονγκ είναι αισιόδοξοι για την τιμή του κίτρινου μετάλλου, η οποία έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 12% φέτος. Στοιχηματίζουν ότι οι κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που αποσκοπούν να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις κρατικές δαπάνες με σκοπό τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από τον ιό, θα υποτιμήσουν τα νομίσματα και θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στον χρυσό.

«Ο χρυσός είναι μια αντιστάθμιση έναντι της απεριόριστης εκτύπωσης των fiat νομισμάτων», είπε ο κ. Γιονγκ στους Financial Times, ιδρυτής της Dymon Asia. Η εταιρεία καταγράφει κέρδη 36% φέτος, βοηθούμενη από τη θέση που είχε πάρει έγκαιρα σε χρυσό.

Ο χρυσός θεωρείται από καιρό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, εξέπληξε πολλούς αναλυτές καθώς στο ξεπούλημα λόγω κορονοϊού υποχώρησε και ο χρυσός καθώς οι επενδυτές επέλεξαν την ασφάλεια των μετρητών. Ο χρυσός έπεσε από σχεδόν 1.680 $ στις 9 Μαρτίου σε λίγο πάνω από 1.450 $ στις 16 Μαρτίου, λίγο πριν ο S&P 500 αγγίξει το ναδίρ τριετίας.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στοιχηματίζουν και πάλι ότι η νομισματική χαλάρωση θα αποδυναμώσει τα νομίσματα, έστω κι αν αυτό δεν εμφανίζεται ακόμα στον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή. Τον περασμένο μήνα, ο Έιντριαν Ορ, κεντρικός τραπεζίτης της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι ήταν «ανοιχτός» ως προς την απευθείας αγορά κρατικού χρέους, μια προοπτική που ο κ. Γιονγκ της Dymon περιέγραψε ως «αποκρουστική». Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη συμφωνήσει προσωρινά να χρηματοδοτήσει τις επιπλέον δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών. «Υποψιάζομαι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να αρχίζουν να αμφισβητούν την πιστοληπτική ικανότητα της άλλης και να απαιτούν χρυσό ως πληρωμή αντί για δολάρια ή γιεν ή ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα», έγραψε ο Τζέρι Χάγουροθ, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund 36 South Capital Advisors, σε επιστολή προς τους πελάτες. Αποκαλεί το χρυσό «το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των κεντρικών τραπεζών».

 

 

Share This