Ένα ολοένα αυξανόμενο κλίμα επιθετικότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης λόγω της κρίσης του κορονοϊού, φαίνεται να επικαλείται εσωτερική έκθεση του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας (CICIR) που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Πεκίνου γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει πλήγμα στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα πληροφορίες του Reuters.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου μήνα από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας σε κορυφαίους αξιωματούχους του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Σι Τζίπινγκ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο αντι-κινεζικό κλίμα παρουσιάζει την μεγαλύτερη έξαρση από το 1989, μετά τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στην κεντρική Πλατεία Τιενανμέν της κινεζικής πρωτεύουσας. Το Πεκίνο αντιμετωπίζει ένα εχθρικό μαζικό κύμα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την πανδημία και πρέπει να προετοιμαστεί για ένα χειρότερο σενάριο, όπως μία ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, σύμφωνα με πηγές του Reuters που γνωρίζουν το περιεχόμενο της έκθεσης.

Το Reuters ωστόσο δεν έχει δει ακόμη το εν λόγω ενημερωτικό έγγραφο, αλλά περιγράφεται από άτομα που είχαν άμεση γνώση του περιεχομένου του. Συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο σε τι βαθμό η αυστηρή αξιολόγηση που περιγράφεται στο έγγραφο αντικατοπτρίζει τις θέσεις που κατέχουν οι ηγέτες της Κίνας και σε τι κλίμακα θα επηρέαζε την πολιτική της χώρας.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούνται ότι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με τα σημεία τριβής να αφορούν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για αθέμιτες εμπορικές και τεχνολογικές πρακτικές σχετικά με το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τα αμφισβητούμενα εδάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην κούρσα επανεκλογής του καθώς τα θύματα από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η κριτική για τη διαχείριση της κρίσης. Ο ίδιος έχει στρέψει την κριτική του προς το Πεκίνο απειλώντας για νέους δασμούς προς την Κίνα, λόγω της διαχείρισης που έκανε με το ξέσπασμα του κορονοϊού στη Ουχάν.

Η κυβέρνησή Τραμπ εξετάζει μέτρα αντιποίνων κατά της Κίνας για το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέφεραν αξιωματούχοι

Πιστεύεται ευρέως στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Κίνας, η οποία έχει μεγαλώσει τη δυναμική της παγκοσμίως καθώς η οικονομία της έχει αναπτυχθεί. “Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν «ευθύνη» να ενημερώσουν τον λαό τους και τον κόσμο για την απειλή του κορωνοϊού «αφού ήταν οι πρώτοι που το έμαθαν»”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μόργκαν Ορτάγκους. “Οι προσπάθειες του Πεκίνου να σιγήσουν επιστήμονες, δημοσιογράφους και πολίτες και να διαδώσουν παραπληροφόρηση αύξησαν τους κινδύνους αυτής της κρίσης στην υγεία”, συμπληρώνει

Παράλληλα, η έκθεση προειδοποιεί ότι το όλο και αναπτυσσόμενο κλίμα κατά της Κίνας που προκάλεσε ο κορονοϊός θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια της Κίνας στο εξωτερικό (Belt and Road Initiative) και ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για τους περιφερειακούς συμμάχους της, καθιστώντας την κατάσταση ασφάλειας στην Ασία πιο ασταθή. Ωστόσο, η Κίνα είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα. Ο πρόεδρος Σι έχει δώσει νέα πνοή στην Κίνα ως στρατιωτική δύναμη, επεκτείνοντας τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε συνεργασία με τις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για μία «υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ -σχέσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών και της διεθνούς κοινότητας.

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι συγκάλυψε την έκταση ή τη σοβαρότητα της επιδημίας του ιού.

Ο Τραμπ είπε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ επικεντρωμένο στην Κίνα», κάτι που αρνήθηκαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση και τη διάδοση του ιού.

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για να διαμαρτυρηθεί για δημοσίευση στον ιστότοπο της πρεσβείας της Κίνας, η οποία επέκρινε τη δυτική αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 

 

Share This