Υπό αμφισβήτηση θέτει ο υποψήφιος διάδοχος της Μέρκελ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, με βάση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τα έκτακτα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις λεπτομέρειες των μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Τα σχόλια του Βάιντμαν έγιναν μία ημέρα αφού το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αμφισβήτησε τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε χθες προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ να δικαιολογήσει το πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων, ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτό η Γερμανία και στην απόφαση του υποστηρίζει ότι η Bundesbank θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.Πρόσθεσαν ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα πρέπει επίσης να πουλήσει τα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει, μολονότι βασίζεται σε μια – πιθανώς μακροπρόθεσμη – στρατηγική συντονισμένη με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Πάντως το εν λόγω γερμανικό δικαστήριο τονίζει στην απόφασή του ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα που αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομίες λόγω της πανδημίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ζήτημα, δηλαδή της συνταγματικότητας (βάσει, πάντα, του γερμανικού Συντάγματος) του QE της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια, με την χθεσινή απόφαση να υπογραμμίζει ότι «η Bundesbank δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει στην εφαρμογή και εκτέλεση των επίμαχων αποφάσεων της ΕΚΤ, εκτός εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εκδώσει μια νέα απόφαση που αποδεικνύει … το PSPP (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE) δεν είναι δυσανάλογο με τις επιπτώσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Η γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου

Η γερμανική κυβέρνηση μελετά ενδελεχώς και θα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την χθεσινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) κατά την περίοδο 2015-2018, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Πρόκειται για μια πολύ περιεκτική απόφαση, την οποία μελετούμε τώρα ενδελεχώς και εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα είναι απαραίτητα. Και βεβαίως κατόπιν θα κάνουμε αυτά τα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και παρέπεμψε σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Όλαφ Σολτς για το θέμα. Ο κ. Σολτς , λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, διευκρίνισε ότι για την ώρα η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, αλλά και ότι η Bundesbank μπορεί να εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτές. «Θα βρούμε τρόπους να εγγυηθούμε ότι αυτά που χρειάζεται να γίνουν θα γίνονται και στο μέλλον. Γι’ αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο μας έδωσε σαφή γραμμή – και πολύ χρόνο», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δικαστικής απόφασης και ο κ. Κόλμπεργκ επισήμανε ότι εντός των τριών μηνών που έδωσε το Δικαστήριο θα έχουν ληφθεί και τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ, ο οποίος εκτιμά ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν απειλείται από την χθεσινή απόφαση στην Καρλσρούη. «Επί της ουσίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε πράσινο φως στην ΕΚΤ», αναφέρει.

 

 

 

Share This