Πτώση 1,4% σημειώνει η τουρκική λίρα πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό επίπεδο που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές περιόρισαν περαιτέρω την πρόσβαση στην τοπική αγορά, πυροδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Το sell-off στο τουρκικό νόμισμα -το χειρότερο από τα μέσα Απριλίου- ήρθε σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με ξένους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπερά Αλμπαϊράκ.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στο 7,1615, από το επίπεδο του 7,065 που βρισκόταν χθες.

Οι φόβοι των επενδυτών που οδήγησαν στο sell-off σχετίζονται με την απότομη πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τα οποία έχουν υποχωρήσει περίπου στα 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια προηγουμένως, στη διάρκεια του έτους. Οι αναλυτές αποδίδουν τη μείωση αυτή στην επιθετική παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της λίρας, η οποία παρ’ όλα αυτά έχει καταγράψει πτώση 17% από την αρχή του έτους.

“Προσπαθούν να επιτύχουν πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα – προσπαθούν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά και το νόμισμα σταθερό και δεν έχουν τα αποθεματικά”, αναφέρει ο Peter Kisler, διευθυντής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στη North Asset Management.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη νομισματική κρίση, έχει επικοινωνήσει με την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες για να διερευνήσει την πιθανότητας διευκόλυνσης στην ανταλλαγή νομισμάτων. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί προς ώρας κάποια συμφωνία, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία με την Fed θα απαιτούσε από την Τουρκία να δεσμευτεί σε αρκετές δύσκολες νομισματικές και δημοσιονομικές προϋποθέσεις.

 

Share This