Επίσης, η εταιρεία «τραβάει φρένο» σε νέες δραστηριότητες, όπως στον χώρο των μεταφορών, ώστε να επικεντρωθεί στον διαμοιρασμό οικίας. Σε δραστική μείωση προσωπικού προχωράει η Airbnb, επικαλούμενη την πτώση του τουρισμού παγκοσμίως λόγω του κορονοϊού και τους φόβους ότι μπορεί να μην ανακάμψει η ταξιδιωτική αγορά σε επίπεδα προ κρίσης.

Πρόκειται για μια δυσμενή εκτίμηση της αγοράς φιλοξενίας, ειδικά για χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Brian Chesky, ανακοίνωσε ότι μειώνεται κατά 25% το προσωπικό παγκοσμίως, δηλαδή χάνονται 1.900 θέσεις εργασίας απά το σύνολο των 7.500 θέσεων. Στις ΗΠΑ, ο κάθε υπάλληλος που απολύεται θα λάβει τον βασικό μισθό του για 14 εβδομάδες ως αποζημίωση, συν μια εβδομάδα μισθού για το κάθε έτος συνεργασίας με την εταιρεία. Την απόφαση την παίρνει η εταιρεία καθώς δεν γνωρίζει για το πότε, και εάν, θα ανακάμψει η αγορά ταξιδιωτών, τονίζει ο Chesky.

Επίσης, η εταιρεία «τραβάει φρένο» σε νέες δραστηριότητες, όπως στον χώρο των μεταφορών, ώστε να επικεντρωθεί στον διαμοιρασμό οικίας. Οι νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται στον τουρισμό αποκαλύπτουν τις αδυναμίες της Airbnb, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, προκαλώντας ακόμα και την αμφισβήτηση πολλών για το μέλλον της εταιρείας στη σημερινή της μορφή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Airbnb, αναμένεται μείωση των εσόδων το 2020 πάνω από 50%.  Πριν από λίγες εβδομάδες, υποχρεώθηκε να δανειστεί με επιτόκιο 10% για να εξασφαλίσει ρευστότητα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εταιρεία. Επίσης, η αποτίμηση της μειώθηκε στα 18 δισ. δολάρια, από τα 31 δισ. δολάρια το 2017.

 

 

Share This