Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος τονίζει σε δηλώσεις του ότι μειώνονται σε 350- 400 εκατ. ευρώ οι φετινοί στόχοι για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και θα δοθεί χρόνος για να αποφευχθούν χαμηλά τιμήματα.

Παγώνει ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία όπως προκύπτει από δηλώσεις του Άρη Ξενόφου στο Reuters. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, τα αναμενόμενα έσοδα από τις φετινές ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 350- 400 εκατ., δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποφασίσει να αναβάλει τους διαγωνισμούς για τρεις ιδιωτικοποιήσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας στις αγορές και της παγκόσμιας ύφεσης ώστε να αποφευχθούν πωλήσεις με χαμηλό τίμημα. Πρόκειται για την πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, την πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρίσκο αγοράς το οποίο αναπόφευκτα θα είχε βρει αντανάκλαση στις προσφορές που θα δεχόμαστε» δηλώνει ο Άρης Ξενόφος και προσθέτει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επίσης δημιουργούν προβλήματα στις διαδικασίες οι οποίες σε κανονικές συνθήκες περιλαμβάνουν επιτόπου επισκέψεις και συναντήσεις. «Δεν θα βιαστούμε για οποιονδήποτε λόγο να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα μας έφερναν προσφορές χαμηλότερους από τους στόχους που έχουμε θέσει».

Ο κ. Ξενόφος επιπλέον δηλώνει ότι δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή προσφορών για το αεροδρόμιο μια διαδικασία η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εννέα επενδυτών με την υποβολή των τελικών προσφορών να έχει αρχικά προσδιοριστεί στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα επενδυτές και άλλοι εννέα επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει έως το τέλος Ιουνίου ποιοι από τους επενδυτές περνούν στο τελικό στάδιο.

Πάντως ο κ. Ξενόφος τονίζει ότι «οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι ακόμα ζεστοί για όλους τους διαγωνισμούς και θα δώσουμε περισσότερο χρόνο για να επανέλθει η κατάσταση στο κανονικό».

 

 

 

Share This