Για φέτος, η Αθήνα αναμένει έσοδα από ιδιωτικοποίησεις μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ο πρόεδρος του TAIΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο του αρχικού στόχου για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ. Η πανδημία του κορωνοϊού βάζει «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, με την Αθήνα να προσβλέπει στην άντληση πολύ λιγότερων εσόδων φέτος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε σύγκριση με τις αρχικές προσδοκίες. Η κρίση έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να «παγώσει» προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να αποφύγει χαμηλές προσφορές.

Για φέτος, η Αθήνα αναμένει έσοδα από ιδιωτικοποίησεις μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ο πρόεδρος του TAIΠΕΔΆρης Ξενόφος, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο του αρχικού στόχου για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μείωση του δημοσίου χρέους -του υψηλότερου μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Τα ήδη καθυστερημένα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Πέραν τούτου όμως, η Αθήνα έχει αποφασίσει να μεταθέσει για αργότερα τους διαγωνισμούς για τρία projects, ώστε να αποφύγει χαμηλότερη αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές και της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα ήλπιζε να εξασφαλίσει δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Υποδομών και πλειοψηφικού μεριδίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί ρίσκο που αναπόφευκτα θα αποτυπωθεί και στις προσφορές που θα λάβουμε», δήλωσε ο κ. Ξενόφος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αποτελούν ακόμη ένα εμπόδιο στη διαδικασία, που συνήθως προϋποθέτει και επισκέψεις στις εγκαταστάσεις και συναντήσεις.

«Δεν θα βιασθούμε, για κανέναν λόγο, σε ενέργειες που θα μας οδηγούσαν σε πολύ χαμηλότερες προσφορές από τις τιμές που επιδιώκουμε», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ο κ. Ξενόφος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί την κατάσταση κάθε μήνα. Εννέα επενδυτές έχουν περάσει στην επόμενη φάση και οι τελικές προσφορές αναμένονταν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Παράλληλα, εννέα επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και ακόμη εννέα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ανακοινώσει έως τον Ιούνιο ποιοι επενδυτές πληρούν τα κριτήρια για το επόμενο στάδιο και των δύο διαγωνισμών, δήλωσε ο κ. Ξενόφος. «Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει θερμό…. για όλα τα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε. «Θα δώσουμε περισσότερο χρόνο, ώστε να επιτρέψουν τα πράγματα στην κανονικότητα».

 

 

 

 

Share This