Αμετάβλητα στο 0,10% διατηρεί τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε, είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση αν επιδεινωθεί η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Από την αρχή της πανδημίας, η ΒοΕ έχει μειώσει δύο φορές τα επιτόκια από το 0,75% στο 0,10% ενώ ανακοίνωσε νέα ποσοτική χαλάρωση ύψους 200 δισ. στερλινών, ανεβάζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 645 δισ. στερλινών.

Νωρίτερα, εν αναμονή της απόφασης της ΒοΕ η στερλίνα υποχωρούσε στο 1,2337 έναντι του δολαρίου, ενώ αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 0,15% στα 1,236 δολ.

Η BoE αναμένει πτώση 14,1% του βρετανικού ΑΕΠ για φέτος καθώς και «σημαντική αύξηση» της ανεργίας. Δεδομένης της χαλάρωσης που αναμένεται στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, η BOE αναμένει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι προσωρινή και θα ακολουθήσει ταχεία ανάκαμψη της τάξης του 15% το 2021.

Για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου η ΒοΕ αναμένει βουτιά 25% στο βρετανικό ΑΕΠ με την ανεργία να υπερδιπλασιάζεται στο 9%.

Όπως αναφέρει, «ο πληθωρισμός με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου, αντανακλώντας τη χαμηλή ζήτηση».

Στο μεταξύ, ο PMI Απριλίου έκανε βουτιά σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η Βρετανία αναμένεται να υποστεί τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού που έχει επιβάλλει, ενώ η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει σε θανάτους και την Ιταλία.

Μέχρι σήμερα το πρωί, η Βρετανία έχει καταγράψει πάνω από 202.000 κρούσματα και πάνω από 30.000 θανάτους.

 

Share This