Η Moody’s θα είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που την Παρασκευή θα κατατάξει στην κατηγορία junk (σκουπίδια) το ιταλικό χρέος εάν προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρώμης από το τρέχον επίπεδο του Baa3 – επίπεδο που αποτελεί το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας. Οι διαχειριστές κεφαλαίων γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι όσο πλησιάζουμε την Παρασκευή, μέρα που η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση «επενδυτικής κατηγορίας», μια εξέλιξη που θα προκαλούσε αναταραχές στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν απίθανη μια υποβάθμιση στη βαθμολογία, αλλά ακόμη και εάν η Moody’s απλώς αλλάξει την προοπτική (outlook) της Ιταλίας από «σταθερή» σε «αρνητική», αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση ότι η κορυφαία αξιολόγηση του αξιόχρεου κρέμεται από μία κλωστή.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fitch μείωσε απροσδόκητα την αξιολόγησή της στην χαμηλότερη αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας, ισοφαρίζοντας την αξιολόγηση της Moody’s και προχωρώντας μια βαθμίδα πιο χαμηλά από την αξιολόγηση της Standard & Poor’s. Η κίνηση αυτή αντανακλά το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 αλλά και το επιπλέον χρέος που θα χρειαστεί να αναλάβει η Ρώμη για να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπισή του. «Προσπαθώ να διακρίνω ένα σενάριο κατά το οποίο η Ιταλία δεν υποβαθμίζεται τελικά», δήλωσε στους FT ο διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aberdeen Standard Investments, Τζέιμς Αθι.

«Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες αγορές ομολόγων στον κόσμο η οποία πρόκειται να χαρακτηριστεί ως σκουπίδια και στην οποία επενδύει η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών επενδυτών που βάζουν πραγματικά χρήματα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο έστω και κοντινό προηγούμενο. »

Βέβαια, ακόμη και με μια αξιολόγηση «σκουπίδια», τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας ύψους 2,4 τρισ. ευρώ δε θα χάσουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει δώσει μάχη από τα μέσα Μαρτίου για να κρατήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού, αγοράζοντας ομόλογα μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα κατήργησε τις συνήθεις προδιαγραφές για τα ομόλογα που αγοράζει (να έχουν επενδυτική βαθμίδα) προκειμένου να συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP – και θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και για την Ιταλία. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν περιορισμούς: οφείλουν να διακρατούν ομόλογα υψηλότερης ποιότητας ή έχουν όρια στο ύψος του ριψοκίνδυνου χρέους που μπορούν να αγοράσουν. Επίσης, υπάρχουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε παθητικές επενδύσεις που παρακολουθούν τα μεγαλύτερα σημεία αναφοράς ομολόγων.

 

Share This