Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε τα αιτήματα για επείγουσα βοήθεια λόγω της πανδημίας σε 50 από τα 189 κράτη -μέλη του συνολικού ύψους περίπου 18 δισ. δολαρίων, ενώ εντείνει τις προσπάθειές του για τα υπόλοιπα αιτήματα που ξεπερνούν τα 50, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επεξεργάστηκε τα αιτήματα με ταχύτητα ρεκόρ δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ράις είπε «Είναι ένα ΔΝΤ που κινείται με πρωτοφανή ταχύτητα και τρόπο προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την άνευ προηγουμένου πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι», σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει επίσης αναστείλει προσωρινά τις πληρωμές χρεών από 25 από τις πιο φτωχές χώρες.

Ο Ράις δεν ονόμασε όλες τις χώρες που έχουν υποβάλλει αιτήματα έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το προσωπικό του Ταμείου εξετάζει αιτήματα από τη Σρι Λάνκα, τη Νότια Αφρική και τη Ζάμπια. Δεν αναφέρθηκε στα ποσά που έχουν ζητήσει.

Η βοήθεια που χορηγείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ταχείας χρηματοδότησης του ΔΝΤ παρέχεται χωρίς τις συνήθεις προϋποθέσεις, αλλά το Ταμείο εργάζεται για να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να αποτρέψει τη διαφθορά, ζητώντας από όλες τις δικαιούχες κυβερνήσεις να δεσμευτούν στην ενισχυμένη αναφορά δαπανών που σχετίζονται με την κρίση και να διενεργήσουν ελέγχους, δήλωσε ο Ράις.

 

Share This