Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να συζητήσουν θέματα εμπορίου, μεταξύ των οποίων και την «πρώτη φάση» της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Steven Mnuchin και ο εμπορικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Robert Lighthizer συνομίλησαν με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Liu He για θέματα οικονομίας και δημόσιας υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι σημειώνεται καλή πρόοδος για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές ούτως ώστε να καταστεί επιτυχής η συμφωνία», σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη ηλεκτρονικά μετά το τηλεφώνημα με τον Lighthizer. «Παρά την τρέχουσα έκτακτη παγκόσμια κατάσταση υγείας, και οι δύο χώρες αναμένουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας με έγκαιρο τρόπο».

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε καθώς εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών παγκοσμίως για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και ήταν η πρώτη φορά που ο Liu και ο Lighthizer συνομίλησαν επίσημα για τη συμφωνία από όταν υπεγράφη τον Ιανουάριο, δηλαδή λίγο πριν ο κορωνοϊός σαρώσει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο εμπορικός πόλεμος είναι στο επίκεντρο της διαμάχης των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεσπάσει νέος «πόλεμος» ανακοινώσεων για την προέλευση του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η πανδημία έχει εγείρει ερωτήματα για το αν η Κίνα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει την αγορά επιπλέον αμερικανικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολαρίων. Το Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα τερματίσει τη συμφωνία αν το Πεκίνο δεν μπορέσει να αναλάβει τις υποχρεώσεις που του αναλογούν.

Ωστόσο, στη χθεσινή επικοινωνία οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι, παρά την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση, θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως.
Οι δυο χώρες συμφώνησαν ότι η επικοινωνία τους θα συνεχιστεί.

 

Share This