«75 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κανείς δεν πρέπει να φοβάται πια τη Γερμανία. Θα πρέπει όμως να ανησυχούμε για την Ευρώπη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο «Όσο καμία άλλη από το 1945».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Από την λεγόμενη “ώρα μηδέν”, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η νέα αρχή μετά την κατάρρευση, η κατάσταση στη Γερμανία βελτιώνονταν, παρά τους πολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς των πρώτων δεκαετιών μετά τον πόλεμο. Τρεις γενιές Γερμανών έχουν μεγαλώσει σε καθεστώς ειρήνης και ευημερίας. Οι σήμερα 30χρονοι δεν έχουν ζήσει καν τη Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας μέσα στους κόλπους της ΕΕ έχει κάνει πολλούς να θεωρούν δεδομένη αυτή τη κατάσταση. Όμως δεν είναι.

Ένας ιός από την Ασία δείχνει τώρα και στους Γερμανούς πόσο εύθραυστες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους που διασφάλισαν τα τελευταία 75 χρόνια. Η πανδημία δεν προκαλεί μόνο κρίση στην οικονομία. Προκαλεί χάσμα και μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, το οποίο θεωρούνταν ότι είχε γεφυρωθεί εδώ και καιρό. Ακόμα και στις γερμανογαλλικές σχέσεις έκαναν την εμφάνισή τους προκαταλήψεις, λες και η διαδικασία συμφιλίωσης των δύο λαών ξεκίνησε μόλις πρόσφατα.

Η πανδημία δεν έφερε τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Και σε άλλες προκλήσεις όμως οι απόψεις και οι τρόποι αντιμετώπισης διχάζουν ολοένα και συχνότερα τους λαούς. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει η τάση επίλυσης προβλημάτων με εθνικές συνταγές. Αρκετά συχνά οι επιτυχίες θεωρούνται εθνικές νίκες, ενώ αποτυχίες αποδίδονται στην ΕΕ ή σε άλλους αποδιοπομπαίους τράγους, όπως είναι οι “τσιγκούνηδες” Γερμανοί, οι οποίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει αλληλεγγύη.

75 χρόνια μετά το τέλος των εθνικοσοσιαλιστών μπορούμε να επαινέσουμε τη χώρα, παρά τις όποιες ανεπάρκειες. Η Γερμανία έγινε μια σταθερή δημοκρατία. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται πια τη Γερμανία. Ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί. Η ενασχόληση με το παρελθόν θα πρέπει να συνοδεύεται από τον προβληματισμό πώς θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα, στα οποία ανήκει αδιαμφισβήτητα και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και πώς θα τα διασφαλίσουμε και μελλοντικά. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε θέση να επαναφέρει στο προσκήνιο υφέρπουσες ή εμφανείς διενέξεις. Αυτή η κρίση έχει τη δύναμη, όσο καμιά άλλη από το 1945, να αλλάξει πολλά στον κόσμο, προς το καλύτερο ή και το χειρότερο».

Handelsblatt: Η Τουρκία ανεβάζει ρολά και επενδύει στον τουρισμό

«Με βάση τους σχεδιασμούς της Άγκυρας η τουρκική οικονομία πρέπει να επανέλθει το ταχύτερο στους ρυθμούς της, κυρίως με τη βοήθεια του τουρισμού. Η παραπαίουσα τουρκική λίρα μετατρέπεται στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας από κατάρα σε ευχή», παρατηρεί η Handelsblatt με τίτλο «Η Τουρκία ανεβάζει ρολά και επενδύει στο τουρισμό».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα παρακολουθεί με προσοχή σε ποιο σημείο βρίσκονται οι άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε περίπτωση που οι ιθύνοντες στην τουρκική πρωτεύουσα διακρίνουν μια ευκαιρία για να διασφαλίσουν ένα προβάδισμα στην οικονομία της χώρας, θα το πράξουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η Τουρκία κατάφερε να θέσει γρήγορα υπό έλεγχο την πανδημία. Όμως η οικονομία πλήρωσε για την επίτευξη αυτού του στόχου ένα σημαντικό τίμημα. Η Τουρκία δεν διαθέτει πρώτες ύλες και δεν παράγει υψηλή τεχνολογία. Εξαρτάται κατά συνέπεια από τις εισαγωγές. Από το Μάρτιο όμως οι τουρκικές εξαγωγές κατέρρευσαν. Την Πέμπτη η τουρκική λίρα κατέρριψε νέο αρνητικό ρεκόρ με τη συναλλαγματική ισοτιμία να φθάνει τα 7,24 δολάρια. Τις τελευταίες εβδομάδες η κεντρική τράπεζα και οι κρατικές τράπεζες επένδυσαν σε αρκετά δις δολάρια για να σταματήσουν την κατάρρευση της λίρας. Όμως η πίεση των αγορών ήταν υπερβολικά μεγάλη. Το τουρκικό εθνικό νόμισμα έχει απολέσει από τις αρχές του έτους το 15% της αξίας του.

Ενθαρρυντικά είναι ωστόσο τα μηνύματα των τουρκικών υγειονομικών υπηρεσιών, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα και τα θύματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί στα ίδια επίπεδα, όπως στα τέλη Μαρτίου. Έτσι τώρα η Άγκυρα δρομολογεί την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη βοήθεια του τουρισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού η απαγόρευση πτήσεων από και προς το εξωτερικό ενδέχεται να αρθεί στις 12 Ιουνίου και η ημικρατική Turkish Airlines σχεδιάζει από τότε πτήσεις σε 22 προορισμούς σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Νορβηγία, από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των τουριστών που κάνουν διακοπές στη Τουρκία. Και εδώ ακριβώς η υποτιμημένη τουρκική λίρα καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι μόνο τα τουρκικά προϊόντα που γίνονται φθηνότερα στο εξωτερικό. Είναι και τα πακέτα διακοπών στα τουρκικά παράλια που γίνονται πλέον ιδιαίτερα ελκυστικά για τους τουρίστες από την κεντρική Ευρώπη».

Πηγή: DW

 

 

Share This