Την ανησυχία τους για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία εκφράζουν ειδικοί σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά με Covid-19 απειλούν να ανακόψουν την θετική πορεία μείωσης των κρουσμάτων αναφέρει το Bloomberg επισημαίνοντας ότι εκφράζεται ανησυχία από επιστήμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αναζητούν ενδείξεις σχετικά με την εξάπλωση και τη μολυσματικότητα του νέου κορωνοϊού.

Ενώ οι λοιμώξεις σε άτομα κάτω των 18 ετών αποτελούν ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου συνόλου, αριθμούνται σε χιλιάδες τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό καθώς υπήρξαν αναφορές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη για μια «μυστηριώδη» κατάσταση παιδιών.

Στην Ιταλία, ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται για την λήψη αποφάσεων έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο καθώς τα παιδιά, τα οποία συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα έχουν περισσότερες καθημερινές κοινωνικές επαφές από τους ενήλικες. Το ίδιο μοντέλο προβλέπει ότι το άνοιγμα σχολείων και μόνο θα εκτοξεύσει τον δείκτη RΟ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δείκτη που δείχνει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό με απλά λόγια πόσους κολλά ένας άνθρωπος που είναι θετικός. Το«R0»είναι κάτω από ένα (δηλαδή ένα κρούσμα κολλά κάτω από ένα άνθρωπο) και αυτό σημαίνει ότι η νόσος περιορίζεται και σταδιακά εξαφανίζεται.

Το άνοιγμα των σχολείων προκαλεί μεγάλη ανησυχία λέει ο Stefano Merler, ερευνητής στο Fondazione Bruno Kessler που εδρεύει στο Trento, ο οποίος δημιούργησε τα μοντέλα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας. «Θα προκαλούσε πολύ σοβαρά προβλήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ίδιος σε ενημέρωση στις 30 Απριλίου.

Αντίθετα, το άνοιγμα μόνο των επιχειρήσεων θα διατηρούσε το επίπεδο κάτω από το 1, σύμφωνα με το μοντέλο. Ένας ρυθμός R0 1 σημαίνει ότι για κάθε άτομο που έχει μολυνθεί, ένας ακόμη μολύνεται από τον ιό. Ποσοστό μικρότερο από 1 σημαίνει ότι η πανδημία συρρικνώνεται. Τα παιδιά δεν είναι μόνο φορείς μόλυνσης, κάποια έχουν νοσήσει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πέθαναν από το Covid-19. Ενώ ο αριθμός κρουσμάτων είναι μικρός σε σύγκριση με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ηλικιωμένους, τώρα υπάρχουν αρκετά παιδιά με το Covid-19 στα νοσοκομεία στο Μιλάνο αλλά και στη Νέα Υόρκης, όπου τουλάχιστον έξι παιδιά έχουν πεθάνει από την ασθένεια. Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 1.488 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 9 ετών και κάτω έως τις 28 Απριλίου. Δύο πέθαναν: ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης δύο παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική στο σύνολο 16 ασθενών με κορονοϊό. Εχουν νοσήσει και τέσσερις μητέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν το άνοιγμα των οικονομιών αλλά και των σχολείων η νέα έρευνα επισημαίνει τον κίνδυνο η μετάδοση του ιού μέσω των παιδιών να επιδεινώσει την πανδημία. Μία μελέτη, από τη Γερμανία, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με το νέο κοροναϊό μπορεί να είναι τόσο μολυσματικά όσο οι ενήλικες και συνέστησε προσοχή κατά της απεριόριστης λειτουργίας των σχολείων. Η ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine δημοσίευσε την 1η Μαίου μια μελέτη για παιδιά ασθενείς με Covid-19. Η μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά μολύνθηκαν από την ασθένεια εκτός οικογένειας ή από άγνωστες πηγές. Θεωρητικά αυτό υπέθεσαν ότι ήταν το αποτέλεσμα των αργοπορημένων μέτρων που έλαβε η Ιταλία.

Ομως μια άλλη πρόσφατη σύνοψη των παγκόσμιων μελετών που συνέταξε το παιδιατρικό ιστολόγιο «Don’t Forget The Bubbles» βρήκε περιορισμένες ενδείξεις ότι τα παιδιά μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους. Η σύνοψη των ιατρικών μελετών που έχουν δει ώς τώρα το φως της δημοσιότητας γύρω από τον κορωνοϊό διαπίστωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών κάτω των 10 ετών τα οποία να έχουν μεταδώσει τη λοίμωξη σε ενήλικες.

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι οι Αμερικανοί ερευνητές θα παρακολουθήσουν παιδιά σε 2.000 οικογένειες για να μάθουν πώς μεταδίδεται ο ιός και να προσδιορίσουν σε ποιο ποσοστό εμφανίζουν συμπτώματα.

Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές και οι γιατροί προειδοποιούν για έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών με «φλεγμονώδη κατάσταση » που θα μπορούσε να συνδεθεί με τον κορωνοϊό.

Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι αρχές έχουν εντοπίσει 64 πιθανές περιπτώσεις.Το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. «Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα, αλλά σε μερικά μπορεί να αναπτυχθεί ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο», δήλωσε ο Howard Zucker, ο επίτροπος υγείας. Μεταξύ των παιδιών με Covid-19, τα μικρότερα έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο. Στην Ιταλία, εκείνα που είναι 1 έτους και κάτω αποτελούν το 37% των 134 παιδιών που είχαν νοσηλευτεί έως τις 28 Απριλίου.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This