Το σώμα της φορολογικής δήλωσης που υποβάλουμε, είναι το γνωστό σε όλους μας έντυπο Ε1.

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη Ειδικός Φοροτεχνικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Εδώ, μελετώντας το έντυπο φτάνουμε στους περίφημους κωδικούς 327-328.

Οι εκπληκτικοί αυτοί κωδικοί , συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, και φέρνουν μείωση στο χρεωστικό εκκαθαριστικό του επαγγελματία, διότι βοηθούν να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

Δηλαδή, προσέξτε πολύ, με τους κωδικούς αυτούς, περιορίζεται η προκαταβολή στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρομαι στους υποπίνακες Γ1 και Γ2 του έντυπου Ε1. Πιο συγκεκριμένα, θα περιορίζεται στο μισό η προκαταβολή φόρου σε όσους δηλώσουν για πρώτη φορά εισόδημα αγροτικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας υπόχρεων σε υποβολή εντύπου Ε3 , αναφέρομαι στα φυσικά πρόσωπα με έναρξη στο Μητρώο, σε όσους δηλώσουν για πρώτη φορά εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας μη υπόχρεων σε υποβολή εντύπου Ε3 , δηλαδή στα φυσικά πρόσωπα χωρίς έναρξη στο Μητρώο, μη επιτηδευματίες, όπως δημόσιοι υπάλληλοι αυτοεκδότες βιβλίων ή εισηγητές σεμιναρίων, καθώς επίσης και εισόδημα της παρ. 3 του άρθρου 21 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε όσους δηλώσουν για πρώτη φορά εισόδημα που απέκτησαν ως φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει μεμονωμένη πράξη με σκοπό την επίτευξη κέρδους ή συστηματική διενέργεια πράξεων, 3 ομοειδείς κ.λπ..

Ομοίως, θα περιορίζεται η προκαταβολή στο μισό και όταν προκύπτει για πρώτη φορά προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, η οποία φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Share This