«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που κατατείνει στη δημιουργία μίας «Ασπίδας Ρευστότητας για την αγορά», αναφέρει στην επιστολή της.

Τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα της πανδημίας απέστειλε στην Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που κατατείνει στη δημιουργία μίας «Ασπίδας Ρευστότητας για την αγορά», αναφέρει στην επιστολή της.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την επαναλειτουργία της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων από σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο εμπορικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει μία νέα σύνθετη πραγματικότητα στην οποία αναδεικνύονται δύο κυρίαρχες προτεραιότητες. Αφενός η προστασία της υγείας εμπόρων, εργαζομένων και καταναλωτών και αφετέρου η ανάγκη ενεργούς και ουσιαστικής στήριξης του Ελληνικού Εμπορίου και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με υπευθυνότητα και συνέπεια έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ενημέρωση των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που οφείλουν να τηρούν εντός των εμπορικών επιχειρήσεων. Με την ίδια υπευθυνότητα και απόλυτη συναίσθηση των πρωτοφανών προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στην ελληνική οικονομία και τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση, η ΕΣΕΕ απέστειλε σήμερα στην Κυβέρνηση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα τις Προτάσεις της για την μετά COVID -19 εποχή.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που κατατείνει στη δημιουργία μίας «Ασπίδας Ρευστότητας για την αγορά», η αντοχή της οποίας βασίζεται σε ένα «κράμα» τριών βασικών συστατικών στοιχείων (3 άξονες προτεινόμενων μέτρων):

 1. Σοκ Ρευστότητας: ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια.
 2. Διατήρηση Ρευστότητας: γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
 3. Διασφάλιση ρευστότητας: νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης».

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος που διαχρονικά δρα με στόχο τη στήριξη του υγιούς επιχειρείν και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, εκτιμά ότι στο νέο ιδιαίτερα απαιτητικό και ρευστό οικονομικό περιβάλλον αναδεικνύεται επιτακτική η αναγκαιότητα να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω όλες οι προ – COVID 19 προβλέψεις της κυβέρνησης για τα δημόσια έσοδα τόσο από τη φορολογία των επιχειρήσεων όσο και από τις εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές και να εφαρμοσθούν τάχιστα τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης ΜμΕ και επαγγελματιών. Παράλληλα, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την πολιτική χρεώσεων και προμηθειών, αντιστοιχώντας τις με τις έκτακτες συνθήκες και τις εκ των πραγμάτων μειωμένες δυνατότητες των επιχειρήσεων – πελατών τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η παρέμβαση της ΕΣΕΕ προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου εισάγει μέτρα μόνιμου αλλά και έκτακτου χαρακτήρα σε όλο το φάσμα των σχέσεων των ΜμΕ με το κράτος και τις τράπεζες, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα τους. Στοχεύουν στη διασφάλιση της ελάχιστης απαιτούμενης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και στον μετριασμό των επιπτώσεων που θα έχει η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών τους στον αριθμό των θέσεων εργασίας και στην ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Συνοπτικά, οι Προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

Ι. Ζητήματα Υπουργείου Εργασίας

 • Διεύρυνση του προβλεπόμενου χρόνου αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, έως τα τέλη του έτους.
 • Επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) των επιχειρήσεων.
 • Εκ νέου δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτών.
 • Αύξηση των μηνιαίων δόσεων της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ με παράλληλη χρονική μετάθεση κατά ένα εξάμηνο του αριθμού των 120 δόσεων.
 • Εναρμόνιση των προαπαιτούμενων έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
 • Αναστολή εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ – Προστασία της α΄ κατοικίας/ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία, μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2020.

ΙΙ. Ζητήματα Υπουργείου Οικονομικών

 • Άμεση θεσμοθέτηση του Ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
 • Ένταξη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων/χωρίς απασχόληση, στο μέτρο της “Επιστρεπτέας Προκαταβολής”.
 • Παράταση έως τα τέλη του 2020, της υποχρεωτικής αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων (ΦΗΜ).
 • Κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στα είδη Γουνοποιίας και Αργυροχρυσοχοΐας, ιδίως στις επιχειρήσεις με τουριστικό/εξαγωγικό προσανατολισμό.
 • Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά (συντελεστές 17%, 9% & 4%).
 • Επίσπευση κατά 1 έτος, για τα εισοδήματα του 2019 και όχι του 2020, της εφαρμογής της ευνοϊκής φορολογικής κλίμακας των ατομικών επιχειρήσεων για κέρδη έως 10.000 ευρώ.
 • Πανελλαδική καθολική απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τις πληγείσες (κλειστές και πληττόμενες) επιχειρήσεις.
 • Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.
 • Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.
 • Επέκταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών κατά 75 ημέρες με δυνατότητα επιπλέον παράτασης. Ενίσχυση των εκδοτών των επιταγών με άτοκα δάνεια, με αποκλειστική κατεύθυνση την εξόφληση των κομιστών.
 • Αναστολή λήψης εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από τη φορολογική διοίκηση για ολόκληρο το 2020».

 

 

Share This