Της Sarah Hansen

Αφότου η αμερικανική οικονομία επανήλθε στη ζωή λίγα χρόνια μετά τη Μεγάλη Ύφεση (περίπου από τον Δεκέμρβιο του 2007 έως το 2009), η ανεργία έφτασε σε χαμηλά επίπεδα 50 ετών και οι αγορές μετοχών γνώρισαν 11 συνεχόμενα χρόνια κερδών.

Ωστόσο, εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη βρεθεί στην ανεργία και η οικονομία είναι καθημαγμένη εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Πώς συγκρίνεται λοιπόν η ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όσον αφορά την αμερικανική οικονομία;

Σημαντικά δεδομένα
-800.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Μάρτιο του 2009, κατά τη διάρκεια του κραχ. Περίπου 8,6 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια όλης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ.

-Περισσότερες από 20 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο τον προηγούμενο μήνα, και πάνω από 33 εκατ. θέσεις απασχόλησης από την έναρξη της κρίσης το 2020.

-Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 10% τον Οκτώβριο του 2009. Τον Απρίλιο του 2020, όμως, είχε φτάσει στο 14,7%.

-Οι αγορές μετοχών έχασαν το 40% της αξίας τους στη Μεγάλη Ύφεση. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο δείκτης S&P γνώρισε “βουτιά” 14% (αν και η κρίση εξαιτίας του κορονοϊού ακόμη δεν έχει τελειώσει).

-Το 2008 και το 2009, εγκρίθηκαν δύο πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 700 δισ. και 800 δισ. δολ. (από τις κυβερνήσεις των Bush και Obama, αντίστοιχα), τα οποία άνοιξαν τον δρόμο για τις αμφιλεγόμενες διασώσεις των τραπεζών.

-Μόνο τους δύο προηγούμενους μήνες, το Κογκρέσο ενέκρινε περίπου 3 τρισ. δολ. για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ αναμένονται και άλλα.

Τι να προσέξουμε
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η διαφορά μεταξύ της Μεγάλης Ύφεσης και της κρίσης λόγω κορονοϊού έγκειται στο γεγονός πως “το κραχ του 2008 προκλήθηκε από οικονομικές ανισορροπίες κυρίως στην αγορά ακινήτων”, όπως γράφει ο Louise Sheiner του Brookings Institution. “Η τρέχουσα κρίση οφείλεται σε έναν εξωγενή παράγοντα, τον νέο κορονοϊό”, συμπληρώνει.

Επίσης, τα ποσοστά ανεργίας, κατά τη διάρκεια της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, είναι σαφώς υψηλότερα καθώς δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, ούτε όσοι είχαν απολυθεί και πλέον δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Πηγή: Forbes

 

 

Share This