Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της S&P για τον ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό κλάδο, η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να έβαλε φρένο στο θετικό οικονομικό μομέντουμ στο οποίο βρίσκονταν οι δύο χώρες πριν το ξέσπασμα του Covid-19. Παράλληλα, αντιμετωπίζει την τάση σε ό,τι αφορά τους κινδύνους ως «σταθερή» αντί για «θετική» (σ.σ. η έκθεση δεν συνιστά αλλαγή αξιολόγησης). Η ύφεση που προκαλεί η πανδημία, σημειώνει ο οίκος, επιβραδύνει την ανάκαμψη στην κτηματαγορά και το αξιόχρεο του ιδιωτικού τομέα. Αναμένεται παγκόσμια επιβράδυνση και αυτό θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό, στα ταξίδια και στον τομέα των υπηρεσιών.

Ουσιαστικά εκμηδενίζονται οι προοπτικές για γρηγορότερη εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, έναν τομέα στον οποίο είχε γίνει σημαντική πρόοδος από την πλευρά των τραπεζών με τη στήριξη και κάποιων πρωτοβουλιών που έλαβαν οι κυβερνήσεις. Ειδικά για την Ελλάδα, αυτή η μεταβολή των προσδοκιών από «θετικές» σε «σταθερές» γίνεται και γιατί η S&P προβλέπει ότι η κερδοφορία θα παραμείνει αδύναμη και θα επιβραδύνει προσωρινά τις τράπεζες από την περαιτέρω διαφοροποίηση του προφίλ χρηματοδότησής τους με πιο μακροπρόθεσμο και οικονομικό τρόπο. Όπως υποστηρίζει ο οίκος, Ελλάδα και Κύπρος χτυπήθηκαν από την πανδημία εν μέσω ανάκαμψης που κέρδιζε δυναμική τα τελευταία δύο χρόνια. Αξιοποίησαν την τάση για να λάβουν μέτρα που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να καθαρίσουν τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, όμως, και σε συνδυασμό με το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, οι προοπτικές να κλείσει το τεράστιο χάσμα που χωρίζει αυτές τις δύο χώρες από την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε ό,τι αφορά ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία, περιορίζονται.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η S&P περιμένει ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 5% το 2021. Το πλήγμα θα είναι ισχυρό καθώς ο κορωνοϊός χτυπά τον τουρισμό, το εμπόριο, τα ταξίδια και τον κατασκευαστικό κλάδο. Η πανδημία, σημειώνει, αύξησε τον κίνδυνο σημαντικής καθυστέρησης των σχεδίων των τραπεζών για την εκκαθάριση του ενεργητικού και την αποκατάσταση της κερδοφορίας. Τα NPEs ήταν περίπου 68 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και στόχος ήταν να εκκαθαριστούν 30-35 δισ. εξ αυτών κατά τη διετία 2020-21, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

 

Share This