Την μονομερή και εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού εκ μέρους της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, μειώνοντας έτσι την παραγωγή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 χρόνων, σε μια προσπάθεια του βασιλείου να δώσει ώθηση ανάκαμψης στην αγορά του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία θέτει έτσι ως στόχο να αντλεί τον Ιούνιο λίγο λιγότερα από 7,5 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, έναντι συμφωνημένου στο πλαίσιο του OPEC+ περιθωρίου για 8,5 εκατ. βαρέλια. Εάν το Ριάντ εφαρμόσει τη διακήρυξή του, η παραγωγή του θα περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2002, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

“Το βασίλειο έχει ως στόχο μέσω της επιπλέον περικοπής να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο καρτέλ του OPEC+, καθώς και τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, να πράξουν το ίδιο, προκειμένου να υποστηριχθεί η ισορροπία στη διεθνή αγορά του πετρελαίου”, σημειώνει Σαουδάραβας αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.

Το Ριάντ ζήτησε επίσης από τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco να μειώσει την παραγωγή του και τον Μάιο, “σε πνεύμα συνεννόησης με τους πελάτες του”.

 

 

Share This