Ανοιγμα καταστημάτων εστίασης πιο νωρίς και με μειωμένο ΦΠΑ είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Κ» στο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα, υπό την καθοδήγηση πάντα των ειδικών.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα αποτελεί ουσιαστικά τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα των καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή το πλάνο είναι για άνοιγμα της εστίασης την 1η Ιουνίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα πάει νωρίτερα. Το σενάριο που εξετάζεται είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 24% για τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό θα βοηθήσει και τα ξενοδοχεία, ενώ για τον τουρισμό σχεδιάζουν επιπλέον μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια. Έτσι θα βοηθηθούν πολύ οι μετακινήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κατά την χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας να εξεταστεί το ενδεχόμενο του ανοίγματος του κλάδου της εστίασης στις 25 Μαίου. Να σημειωθεί ότι για την επίσπευση της επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης έχουν προϊδεάσει με δηλώσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα, εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη.

 

Share This