Υπέρ μίας γρήγορης επιστροφής στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη τάσσεται η Αθήνα, σύμφωνα με το άρθρο του Politico, που αφορά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον τουρισμό, οι οποίες στάλθηκαν στην Κομισιόν.

«Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να ανοίξουμε ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατό», αναφέρεται σε ελληνικό non-paper, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση όλων των πιθανών ταξιδιωτών, για να αποτρέψει οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα», στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», αναφέρεται στο έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Απαιτούμενα τεστ

Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε. Και όπου το προαναφερθέν σχέδιο της Κομισιόν δεν έχει λεπτομέρειες, το ελληνικό έγγραφο ζητά «αμοιβαία κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ, ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε για κορωνοϊό είτε για αντισώματα, πριν ταξιδέψουν.

Αναφέρει ότι, εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ «όταν πρόκειται για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει σαφή στοιχεία ότι η Covid-19 είναι υπό έλεγχο».

Πιέσεις της τελευταίας στιγμής
Υπάρχει ακόμη ένα συγκεκριμένο αίτημα από τη χώρα μας, η οποία όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, έχει πολλά νησιά, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση όσον αφορά τα μέσα ταξιδιού», λέει η Αθήνα. «Οι οδικές, αεροπορικές, σιδηροδρομικές ή θαλάσσιες μεταφορές πρέπει να ξεκινήσουν ξανά ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσής μας να μείνουν πίσω».

Ετσι, στα αεροπλάνα, όλες οι θέσεις πρέπει να γεμίσουν, αναφέρει το έγγραφο, καθώς η διατήρηση της μεσαίας θέσης κενής «θα έκανε τις πτήσεις ασύμφορες οικονομικά, με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία».

 

Share This