Η Tesla άνοιξε και πάλι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην πολιτεία της Καλιφόρνια, παρά την απόφαση των τοπικών αρχών να παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να επιδιωχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας άμεσα, καθώς η ανεργία έχει τριπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα ή θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αποτροπή ενός νέου κύματος κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά του lockdown, το οποίο θεωρούσε υπερβολικό και καταστροφικό.

Είχε μάλιστα διαμηνύσει πως θα μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του εκτός Καλιφόρνιας, εάν δεν δινόταν άδεια στο εργοστάσιο να λειτουργήσει. Αν και η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς η κομητεία Αλαμέντα, στην οποία έχει την έδρα του το εργοστάσιο, διατηρεί σε ισχύ όλες τις απαγορεύσεις.

Το Σάββατο ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η Tesla κατέθεσε αγωγή κατά της κομητείας ζητώντας από το δικαστήριο να αναιρέσει την εντολή που εμποδίζει την αυτοκινητοβιομηχανία από το να αρχίσει εκ νέου παραγωγή.

Αντί ωστόσο να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου ανακοίνωσε μέσω Twitter τη Δευτέρα ότι το εργάστιο θα επαναλειτουργήσει.

Σε email προς τους εργαζομένους η Tesla επισημαίνει ότι η απόφαση να ανοίξει και πάλι το εργοστάσιο είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Μάλιστα, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι «αν πρόκειται κάποιος να συλληφθεί, ας είμαι εγώ».

Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνια δήλωσαν αργά τη Δευτέρα ότι έμαθαν πως το εργοστάσιο έχει ανοίξει ξανά πέρα από τις λειτουργίες βασικής συντήρησης και ότι έχουν ενημερώσει την Tesla ότι θα μπορούσε να διατηρήσει ενεργές τις ελάχιστες λειτουργίες του εργοστασίου μέχρι να τεθεί σε ισχύ ένα εγκεκριμένο σχέδιο.

Δεν ήταν σαφές εάν η Tesla θα υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες για το άνοιγμα του εργοστασίου χωρίς σχεδιασμό.

Σε δήλωσή τους, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι βρίσκονται «πιο κοντά» σε ένα κοινό σχέδιο με την εταιρεία και η Tesla θα υποβάλει την πρότασή της αργότερα τη Δευτέρα.

«Ανυπομονούμε να εξετάσουμε το σχέδιο της Tesla και να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με το πρωτόκολλο αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα για να ανοίξει ξανά το εργοστάσιο με ασφάλεια», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της κομητείας.

Η απομάκρυνση από το εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια θα διαρκέσει από 12 μήνες έως 18 μήνες «και θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος στην εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας», έγραψε ένας αναλυτής, σχετικά με τις απειλές του Μασκ.

Η Tesla το Σάββατο δήλωσε ότι ετοιμάζεται να συνεχίσει τις εργασίες με ορισμένες τροποποιήσεις και είπε ότι είχε κοινοποιήσει το σχέδιο στις τοπικές αρχές. Το εργοστάσιο Fremont έχει κλείσει από τα τέλη Μαρτίου. Το εργοστάσιο Fremont απασχολεί περισσότερα από 10.000 άτομα.

Η Tesla αγόρασε την εγκατάσταση το 2010 και «την αναδιαμόρφωσε εκτενώς» προτού παραχθεί το πρώτο μοντέλο S sedan τον Ιούνιο του 2012.

 

Share This