Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας δεν προέβαλε καμία τεράστια απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την απόφαση-ορόσημο που αμφισβήτησε τα θεμέλια του προγράμματος επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων του μπλοκ, δήλωσε ο δικαστής που συνέταξε την απόφαση.

Ο Πίτερ Χάμπερ, μέλος του γερμανικού δικαστηρίου, δήλωσε ότι η απόφαση ζητά από την ΕΚΤ να αναλάβει δημόσια την ευθύνη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να την εξηγήσει σε εκείνους που επηρεάζονται αρνητικά από αυτό. Τα σχόλιά του προέρχονται από συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στον ιστότοπο της Sueddeutsche Zeitung.

«Το μήνυμα προς την ΕΚΤ είναι στην πραγματικότητα ομοιοπαθητικό», είπε. «Δεν θα πρέπει να θεωρείται ως «Κυρίαρχος του Σύμπαντος». Ένας θεσμός όπως η ΕΚΤ, ο οποίος έχει αδύναμη δημοκρατική νομιμοποίηση, μπορεί να είναι αποδεκτός μόνο εάν τηρεί αυστηρά τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί».

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε στις 5 Μαΐου ότι η ΕΚΤ παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ επειδή δεν αιτιολόγησε επαρκώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της. Οι δικαστές δήλωσαν ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) δεν θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εκτός εάν η ΕΚΤ αιτιολογήσει τις πολιτικές της εντός τριών μηνών.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ το 2018, η οποία επιβεβαίωσε την ποσοτική χαλάρωση και ανοίγει ρήγμα μεταξύ αυτού και των εθνικών δικαστηρίων.

Ο Χάμπερ είπε ότι το γερμανικό δικαστήριο το μόνο που θέλει είναι αποδείξεις ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εμπίπτει στην εντολή της τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει υπερβεί τις εξουσίες της, καθώς δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε κινήσεις μόνο και μόνο επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, είπε.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This