Του Ian Bond

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Vladimir Putin περίμενε την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαϊου για να ολοκληρώσει μια εξαιρετική αρχή του 2020. Θα έπαιρνε τη δόξα της 75ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας (αγνοώντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα άλλα πρώην Σοβιετικά κράτη, για να μην αναφέρουμε τους δυτικούς συμμάχους της ΕΣΣΔ). Θα επιδείκνυε τη νέα ισχύ των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στους διεθνείς καλεσμένους του, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος Xi Jinping και ο Γάλλος Emmanuel Macron, και ίσως ακόμη και ο Donald Trump. Οι Ρώσοι θα είχαν υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εξουσία του, έχοντας ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 22ας Απριλίου επιτρέποντας του να μείνει στην εξουσία μέχρι (δυνητικά) το 2036.
Ανντί αυτού, ο Putin μόνος του κατέθεσε στεφάνι το Σάββατο στη σκιά των τειχών του Κρεμλίνου, και η Ρωσική Αεροπορία πέταξε πάνω από μια άδεια πλατεία. Ο κορονοϊός χτύπησε και τα σχέδια του Putin έκαναν φτερά, μαζί με τη ρωσική οικονομία.

Οι υδρογονάνθρακες είναι το οξυγόνο της ρωσικής οικονομίας: τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο αντιστοιχούν στο 39% των εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, και στο 46% το 2018. Ο προϋπολογισμός ισορροπεί στα 42 δολάρια το βαρέλι -πάνω από αυτό το σημείο, το πλεόνασμα ενισχύει το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας, το οποίο ανέρχεται στα 157 δισ. δολάρια ή στο 11% του ρωσικού ΑΕΠ. Αλλά όταν η Κίνα, και μετά και άλλες χώρες, έκλεισαν μεγάλο μέρος των οικονομιών τους, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν.
Αντί να μειώσει την παραγωγή, ο Igor Sechin, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, της κρατικής πετρελαϊκής της Ρωσίας, και πρώην συνάδελφος του Putin στην KGB, φέρεται να μίλησε στον πρόεδρο για να διατηρήσει τη ροή πετρελαίου, προκαλώντας έναν πόλεμο τιμών. Η Σαουδική Αραβία απάντησε με αύξηση της παραγωγής της, στέλνοντας τις τιμές του αργού σε ελεύθερη πτώση. Παρά την συμφωνία που επετεύχθη τελικώς για μείωση της παραγωγής, το αργό Urals υποχώρησε από το υψηλό των 62 δολαρίων στις 9 Ιανουαρίου, στα 12 δολάρια στις 21 Απριλίου, για να ανακάμψει τώρα στα 30 δολάρια περίπου. Στις τρέχουσες τιμές, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αποσύρει κεφάλαια από το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας για να καλύψει τρύπες στον προϋπολογισμό΄.
Την ίδια στιγμή ο κορονοϊός πλήττει τον λαό της Ρωσίας καθώς και την οικονομία της. Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και δεν δείχνει σημάδια ότι φτάνει στην κορύφωση της. Υπάρχουν υποψίες ότι η Ρωσία κρύβει τον πραγματικό αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό. Στις 8 Μαϊου, η Ρωσία είχε καταγράψει σχεδόν 188.000 κρούσματα, σε σχέση με τα 203.000 της Ισπανίας στο ίδιο στάδιο της πανδημίας, αλλά η Ρωσία είχε ανακοινώσει μόλις 1.723 θανάτους σε σχέση με τους 15.000 της Ισπανία. Το ιατρικό προσωπικό της Ρωσίας έχει πληγεί σκληρά: σχεδόν το 9% των θανάτων είναι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και ο Putin έχει παραδεχθεί ελλείψεις σε προστατευτικό ατομικό εξοπλισμό.

Οι εκτιμήσεις για το πόσο άσχημα θα επηρεάσουν την οικονομία οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και αερίου, και ο κορονοϊός, ποικίλλουν. Αλλά η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει εκτιμήσει πτώση του ΑΕΠ κατά 4%-6% το 2020, ενώ ο Aleksey Kudrin, πρόεδρος του Ρωσικού Ελεγκτικού Επιμελητηρίου (αντίστοιχο της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου), προβλέπει συρρίκνωση 7%-8%, παρόμοια με την επίδραση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009. Μια παρατεταμένη ύφεση μοιάζει εξαιρετικά πιθανή, από τη στιγμή που η ζήτηση παγκοσμίως για υδρογονθράκες  πιθανότατα θα ανακάμψει με βράδυ ρυθμό. Ο Putin μπορεί να δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις υποσχέσεις για δαπάνες που τώρα είναι γραμμένες στο τροποποιημένο σύνταγμα.
Σε αντίθεση με πολλές δυτικές κυβερνήσεις, οι ρωσικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής λάβει μετριοπαθή μέτρα για την άμβλυνση των οιοκονομικών επιπτώσεων τοου κορονοϊού, προοσφέροντας λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ σε δάνεια και δημοσιονομική βοήθεια. Ο Putin φαίνεται απρόθυμος για την ώρα να δανειστεί από το εξωτερικό ή να καταφύγει στοο Εθνικό Ταμείο Ευημερίας, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μικρή διάθεση να εκδώσει ομόλογα σε ρούβλι. Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής θα είναι αρκετά, και ορισμένοι Ρώσοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν επίσης ότι υπάρχει πολύ μικρή στήριξη για τις ΜμΕ.
Η εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασε τον Putin να ακυρώσει την ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις στο σύνταγμα (αν και νομικά μπορούν να τεθούν σε ισχύ χωρίς λαϊκή ψήφο). Το ρίσκο για τον ίδιο είναι ότι τώρα θα λάβει χώρα στο πλαίσιο μιας πολύ χειρότερης οικονομικής κατάστασης και μετά από μια καταστροφή στη δημόσια υγεία.
Όχι για πρώτη φορά, ο Putin έχει απαν τήσει άσχημα σε μια εγχώρια κρίση: στα αρχικά στάδια, το Κρεμλινο φάνηκε να θέλει να σπρώξει την ευθύνη στους περιφερειακούς διοικητές και να αποφύγει να πέσουν οι κατηγορίες στον πρόεδρο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Putin έχει ακόμη ποσοστά δημοτικότητας που θα ζήλευαν οι δυτικοί ηγέτες -59%- αλλά αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το ο1999, που έγινε πρωθυπουργός. Τώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές αναταραχές ακόμη και αν κερδίσει το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία λίγο-πολύ, δια βίου.
Σε αυτή την κατάσταση, οι σχέσεις με την Κίνα θα είναι ακόμη πιο σημαντικές. Εάν οι κινεζικές αρχές στραφούν στις επενδύσεις σε υποδομές ως μια μηχανή οικονομικής ανάκαμψης, η Ρωσία θα βρίσκεται καλά τοποθετημένη για να προμηθεύσει τα απαραίτητα commodities. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές παγκοσμίως θα αυξήσουν την επιρροή του Πεκίνου και ακόμη και η Κίνα δεν μπορεί να σώσει τη ρωσική οικονομία μόνη της.

Η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τους δυτικούς ηγέτες να αμφισβητήσουν το αφήγημα του Κρεμλίνου ότι η Δύση είναι εχθρός της Ρωσίας. Καθώς η πανδημία επηρεάζει όλη την Ευρώπη, θα υπάρξει περιθώριο για τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει την πανδημία και να συμπεριλάβει Ρώσους επιστήμονες στις προσπάθειες να βρεθούν εμβόλια και θεραπείες. Η Δύση θα πρέπει να καθοδηγείται από το πραγματικό συμφέρον  της όταν αφορά στην αντιμετώπιση μιας μολυσματικής ασθένειας σε μια χώρα που συνορεύει με την Ευρώπη.
Το βασικό ερώτημα για την Δύση ωστόσο, είναι πώς ο Putin θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και την πτώση της δημοτικότητάς του. Θα επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση ή θα κοιτάξει να συσπειρώσει τη λαϊκή στήριξη σε μια ξένη περιπέτεια; Ο Putin δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι στιγμής για να φέρει κάποια ανακούφιση από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014. Αλλά για την ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν περιορίσει την κριτική τους στη Δύση (αν και εξωτερικά ρωσικά μέσα συνεχίζουν με τις θεωρίες συνωμοσίας). Η αντιδυτική ρητορική ωστόσο θα μπορούσε να επιστρέψει εάν η οικονομική κατάσταση τροφοδοτήσει κοινωνικές εντάσεις στη Ρωσία. Η Ευρώπη θα χρειαστεί να παρακολουθεί τα ρωσικά αφηγήματα, εγχώρια και εξωτερικά, για σημάδια ενθάρρυνσης ή κινδύνου.

 

Πηγή: Centre for European Reform

 

 

 

 

Share This