Η απόφαση λήφθηκε μετά από συνάντηση του υπ. Εργασίας, της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών. Την ένταξη της επαγγελματικής ομάδας των ξεναγών στο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον αποφάσισαν από κοινού το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση, του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χρήστου Χάλαρη, του γενικού διευθυντή του e-ΕΦΚΑ κ. Δημήτρη Παπαχρήστου με το προεδρείο της ΠΟΜΕΞ και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Νικόλαο Ξυλουρά και την Αντιπρόεδρο Ευριδίκη Βλάσση.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τα πολυετή προβλήματα των ξεναγών σχετικά με την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, με τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τη λήψη επιδόματος ανεργίας όσο και για το δικαίωμα σύνταξης.

Κοινός παρονομαστής των προβλημάτων των ξεναγών ήταν η απουσία μηχανογράφησης των ασφαλιστικών εισφορών τους καθώς όταν αυτή πραγματοποιήθηκε το 2001 στο τότε ΙΚΑ, δεν τους συμπεριέλαβε αλλά τους εξαιρούσε. Το παρωχημένο σύστημα των χειρόγραφων εισφορών είχε ως αποτέλεσμα να υφίστανται οι ίδιοι για 19 χρόνια μεγάλη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία.

Πλέον, η ένταξη των 3.000 ξεναγών στο καθεστώς της μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ, είτε ως συνεργαζόμενοι στα τουριστικά πρακτορεία είτε ως αυτοτελώς απασχολούμενοι, θα συντελέσει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους, θα κλείσει κάθε εστία εισφοροδιαφυγής για τον e-ΕΦΚΑ και εντέλει, θα εκσυγχρονίσει την επαγγελματική δραστηριότητα ενός πολύ σημαντικού κλάδου του ελληνικού τουρισμού.

 

 

 

Share This