«Οι ενδείξεις κι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών μάς δείχνουν ότι είναι πιθανότερο, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού. Παρότι έχουν γίνει… ατοπήματα και μεγάλα λάθη με τις νυκτερινές συγκεντρώσεις -οι οποίες ευτυχώς λιγοστεύουν- στις πλατείες αλλά και την απρόσεκτη συμπεριφορά χιλιάδων πολιτών. Θεωρούμε πιθανόν κι ελπίζουμε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας αλλά και τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπου θα φανούν τα αποτελέσματα του τέλους των SMS, του ανοίγματος ορισμένων καταστημάτων, ο αριθμός των νέων μολύνσεων δεν θα αυξηθεί δραματικά.

Η κατάσταση φαίνεται ελέγξιμη όχι μόνο γιατί ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων είναι ακόμη χαμηλός. Σημαντικό είναι ότι οι αφανείς νοσούντες στη χώρα είναι ίσως λιγότεροι από 2.000 – 3.000, όπως ανέδειξαν και τα τεστ των τελευταίων ημερών του ΕΟΔΥ στην επονομαζόμενη ανοικτή κοινότητα όπου σε περισσότερους από 3.000 ελέγχους βρέθηκε ουσιαστικά ένα κρούσμα. Λιγότερα από δέκα είναι και τα ορφανά κρούσματα σε καθημερινή βάση. Κι αυτή η μέχρι στιγμής τάση εξάλειψης της νόσου λόγω της δίμηνης καραντίνας, είναι παρηγορητική. Κι ίσως μειώνει προς το παρόν, τους τεράστιους κινδύνους από τα μεγάλα λάθη των γεμάτων πλατειών, τις εξόδους σε παραλίες κλπ.

Εκείνοι που παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας πιθανόν δεν… συναντούν εύκολα έναν από τους ελάχιστους φορείς του ιού ώστε να μεταδοθεί η νόσος. Ακόμη, ποσοστό της τάξης του 60-80% των πολιτών φαίνεται να ακολουθούν κάποια στοιχειώδη τουλάχιστον μέτρα αυτοπροστασίας κι έτσι ο συντελεστής μετάδοσης φαίνεται ακόμη χαμηλός. Αυτός είναι ο λόγος που πλέον αποφασίσθηκε να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ πριν από 10 ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε δηλώσει ότι θα υπήρχαν σχετικές απαγορεύσεις ή τήρηση πρωτοκόλλων ασφαλείας».

 

 

 

Share This