Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί το ευρώ επιδιώκοντας να διαλύσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του νομίσματος μετά την αμφισβήτηση από το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ενός από τα βασικά εργαλεία πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ηγέτης της Γερμανίας στοχεύει να διασφαλίσει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Bundesbank) θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δήλωσε στη Βουλή την Τετάρτη. Η Μέρκελ είπε ότι θα απαντήσει στην απόφαση του δικαστηρίου.

«Με ενδιαφέρει να χρησιμοποιηθούν επιλογές που θα εξουδετερώσουν την σύγκρουση», είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολογημένα αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία του γερμανικού δικαστηρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε στις 5 Μαΐου ότι η ΕΚΤ παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ επειδή δεν αιτιολόγησε σωστά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση ή QE. Οι δικαστές είπαν ότι η Bundesbank δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει στο πρόγραμμα, εκτός εάν η ΕΚΤ εξηγήσει τις πολιτικές της εντός τριών μηνών.

Η δικαστική απόφαση με πλειοψηφία 7 προς 1, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ του 2018 που υποστήριξε το QE, δημιούργησε ρήγμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού και των εθνικών δικαστηρίων και σηματοδότησε ένα πλήγμα στην ενότητα του μπλοκ, την ώρα που η κρίση της πανδημίας δοκιμάζει τις σχέσεις.

Ο Πίτερ Χάμπερ μέλος του γερμανικού δικαστηρίου, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα ότι η απόφαση ζητά από την ΕΚΤ να αναλάβει δημόσια την ευθύνη για το QE και να το εξηγήσει σε εκείνους που επηρεάζονται αρνητικά από αυτό.

Η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει υπερβεί τις εξουσίες της, καθώς δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε κινήσεις μόνο και μόνο επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, είπε στην Sueddeutsche Zeitung.

Ερωτηθείς για την δικαστική απόφαση, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έχει ήδη αξιολογήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και «έχει αποφασίσει ότι εμπίπτει στην εντολή μας».

«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν και να λογοδοτήσουν για αυτό που κάνουν» και η ΕΚΤ το κάνει αυτό «μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», είπε σε διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη.

Ο συνάδελφός του στο Διοικητικό Συμβουλίο Όλι Ρεν είπε σε ξεχωριστό φόρουμ ότι δεν βλέπει κανέναν άμεσο αντίκτυπο στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας από την απόφαση.

 

Πηγή: Βloomberg

 

 

Share This