Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία της ψηφιακής σύνταξης που αναμένεται να ξεκινήσει από την 21η Ιουνίου με το 40% των αιτήσεων για συνταξιοδότηση να απονέμεται ηλεκτρονικά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τους πολίτες να γλιτώνουν την γραφειοκρατία και περιττές ενέργειες, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας της διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης. Οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων, και οι γήρατος, χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων, αυξάνοντας το πλήθος των ασφαλισμένων που θα επωφελούνται, και δήλωσε πως πλέον οι διαδικασίες θα προχωρούν ταχύτατα και οι συντάξεις θα απονέμονται σε δευτερόλεπτα.

Για τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως θα δοθούν τον Ιούνιο, όπως και τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις 250.000 συνταξιούχων που είχαν υποστεί μειώσεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, θα δοθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και των επικουρικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 με την καταβολή να γίνεται εφάπαξ, αυτόματα και συνολικά.

Για το εφάπαξ σημείωσε πως από το Μάιο θα πληρώνεται μαζί με την κύρια και επικουρική σύνταξη. «Ενοποιήσαμε όλους τους φορείς κάτω από τον e-ΕΦΚΑ. Από τον Μάιο και μετά, η κύρια σύνταξη θα πληρώνεται μαζί με το εφάπαξ και την επικουρική», επεσήμανε στη συνέχεια, δηλώνοντας πως προβλέπεται οι πληρωμές να γίνουν στα τέλη Αυγούστου.

 

 

 

Share This