Το να δοθεί στις ΗΠΑ πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε ένα εμβόλιο της Sanofi κατά του νέου κορωνοϊου θα ήταν «απαράδεκτο», δήλωσε υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Για εμάς θα ήταν απαράδεκτο να υπάρχει προνομιούχος πρόσβαση αυτής ή της άλλης χώρας με ένα πρόσχημα οικονομικό», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομίας Agnes Pannier-Runacher σε συνέντευξή της στο Sud Radio.

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι πρώτες στη σειρά στην περίπτωση που η Sanofi καταφέρει να αναπτύξει εμβόλιο, διότι η χώρα ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε την έρευνα της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Paul Hudson σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Οι ΗΠΑ, που επέκτειναν τον Φεβρουάριο τη συνεργασία τους με την εταιρεία για το εμβόλιο, λένε «πως αφού σας βοηθήσαμε να κατασκευάσετε τις δόσεις παίρνοντας ρίσκο, περιμένουμε να πάρουμε πρώτοι αυτές τις δόσεις», σύμφωνα με τον κ. Hudson.

Ερωτηθείς, πάντως, εάν οι ΗΠΑ θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν ένα εμβόλιο της Sanofi, ο επικεφαλής της Sanofi France, Olivier Bogillot δεν το επιβεβαίωσε. «Όχι, δεν το επιβεβαιώνω. Είναι προφανές πως εάν η Sanofi ανακαλύψει ένα φάρμακο, ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και είναι αποτελεσματικό, θα είναι διαθέσιμο σε όλους.»

Τα σχόλια του κ. Hudson δείχνουν τις συγκρούσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες πολυεθνικές και κυβερνήσεις στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19. Σήμερα, εξάλλου, η UNAIDS και η Oxfam δημοσιοποίησαν επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 140 ηγέτες και ειδήμονες από όλον τον κόσμο με την οποία ζητούν ένα «εμβόλιο του λαού» καθώς και θεραπείες που θα είναι γρήγορα διαθέσιμες για όλους δωρεάν.

Ήδη υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν πως ο αγώνας για το εμβόλιο μπορεί να αφήσει «εκτός» ώρες που δεν διαθέτουν τα οικονομικά για να αγοράσουν τις προστατευτικές δόσεις, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες σε μαζικές απώλειες ανθρώπων και σε οικονομική καταστροφή.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα ο CEO της AstraZeneca δήλωσε πως οι προμήθειες ενός πειραματικού εμβολίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα πάνε κατά προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν πάνε σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Share This