Την ολοκλήρωση από το ΥΠΠΟΑ της μεταφοράς της δραστηριότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) προς την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει ο νόμος του 2017 για τα πνευματικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη δήλωσε:

«Στις 12 Μαΐου 2020, υπέγραψα το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης Πολιτισμού και Οικονομικών για τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ προς την ΕΔΕΜ, οπότε ολοκληρώθηκαν οι, από το νόμο, απαιτούμενες ενέργειες αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απόφαση έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Με την εν λόγω απόφαση, η έκτακτη και προσωρινή δραστηριότητα που άσκησε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μεταφέρεται στην Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), η οποία αποτελεί Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών έργων, με σκοπό αυτή να αποδώσει τα σχετικά δικαιώματα στους δικαιούχους της ΕΥΕΔ. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν θα προκύψει, σύμφωνα με τα επιτασσόμενα από το άρθρο 51Α παρ. 8 του νόμου 4481/2017».

Με την ευκαιρία αυτή η κ. Λίνα Μενδώνη επανέλαβε την σταθερή της θέση ότι η υπόθεση της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αφορά στους ίδιους τους δημιουργούς, και ότι το κράτος δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται. Παράλληλα εξέφρασε την ευχή να καταστεί δυνατή και στην χώρα μας η δημιουργία ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, ευρείας εκπροσώπησης των δημιουργών, υγιούς και ισχυρού, ο οποίος με διαφάνεια και λογοδοσία να λειτουργεί προς όφελος και συμφέρον του κλάδου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του προσωρινού διαχειριστή της ΕΥΕΔ, η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) στις 17 Μαρτίου 2020 ολοκλήρωσε και διένειμε στους δικαιούχους το ποσό των 2.400.000 ευρώ ενώ παράλληλα υφίσταται, εκκαθαρισμένο και προς άμεση είσπραξη ποσό 1.400.000 ευρώ.

 

 

 

Share This