Την ώρα που η Γερμανία αρχίζει να μετρά το κόστος της ζημιάς που προκάλεσε στην ανάπτυξη ο κορωνοϊός, η κυβέρνηση θα πάρει μια ιδέα των σαθρών θεμελίων πάνω στα οποία είναι χτισμένη η οικονομία της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ που βγαίνουν αυτή την εβδομάδα δεν θα αποτυπώσουν μόνο την ελεύθερη πτώση για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που ξεκίνησε τον Μάρτιο, αλλά και το γεγονός ότι και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας η μηχανή της χρειαζόταν επιδιόρθωση – μια κληρονομία της κυβέρνησης Μέρκελ που μάλλον θα κρατήσει περισσότερο από το ξέσπασμα του ιού.

Εδώ και καιρό, πολλοί ήταν εκείνοι που καλούσαν το Βερολίνο να εγκαταλείψει το δόγμα των πλεονασματικών προϋπολογισμών και να αυξήσει τις δαπάνες του, καθώς το 2019 η γερμανική οικονομία είχε στους ρυθμούς ανάπτυξης τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης εκτός της Ιταλίας.

Στηριζόμενη και σε μία κοινή γνώμη που δεν της αρέσουν τα χρέη, η κυβέρνηση Μέρκελ με ζήλο απέφευγε την ουσιαστική αύξηση των δαπανών, ακόμη και σε περιόδους που μπορούσε να δανειστεί χωρίς κόστος, σχολιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η έκταση του σημερινού σχεδίου τόνωσης που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά από εκείνο των ΗΠΑ, αποκαλύπτει τώρα ότι υπήρχαν μεγάλα περιθώρια για αύξηση δαπανών.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση τα τελευταία 10 χρόνια δεν αύξησε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση», αναφέρει ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης με έδρα το Βερολίνο. «Αποφύγαμε να κάνουμε μαζικές δαπάνες ή να μειώσουμε μαζικά τους φόρους. Για την υγεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, μάλλον θα έπρεπε να έχουμε κάνει και τα δύο».

Ενώ τα μέτρα του lockdown για τον περιορισμό του ιού άρχισαν να ισχύουν τον Μάρτιο, η ζημιά για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο θα είναι εντυπωσιακή. Τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ που δημοσιεύονται αύριο Παρασκευή, ενδέχεται να δείχνουν ότι η οικονομία που είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 2,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Η Κομισιόν έχει προβλέψει ύφεση 6,5% για φέτος, που θα είναι η χειρότερη επίδοση μεταπολεμικά για τη Γερμανία.

Η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να απαιτήσει κάτι παραπάνω από χρήματα, όπως μια νέα οπτική από πλευράς Μέρκελ ή του επόμενου που θα τη διαδεχθεί αργότερα φέτος στην καγκελαρία. Στο μεταξύ, πάντως, η χώρα πρέπει να βρει κάπου μια ανακούφιση.

«Ισως οι περισσότερες επενδύσεις να έκαναν τη Γερμανία πιο ανθεκτική, ίσως θα έπρεπε να μειώσει φόρους ή να εξαρτάται λιγότερο από την ξένη ζήτηση και τα αυτοκίνητα», αναφέρει ο Christian Schulz, δ/ντής του τμήματος ευρωπαϊκών ερευνών της Citigroup. «Ωστόσο, ο δημοσιονομικός χώρος φαντάζει σαν μια πολυτέλεια μέσα σε αυτή την κρίση».

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This