Σε μια νέα πραγματικότητα προσγειώνονται οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά το άνοιγμα των εργοστασίων. Αλλαγή ωραρίου, βάρδιες με μάσκα, αλλαγές στους χώρους. Στο εργοστάσιο της γαλλικής Renault SAστο Flins, μια πόλη στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Παρίσι οι εργαζόμενοι ,παίνουν σε σκηνές για έλεγχο θερμοκρασίας σώματος και ετοιμάζονται να φορέσουν τον προστατευτικό τους εξοπλισμό, – μάσκες και γάντια – ενώ ενημερώνονται για την απολύμανση του σταθμού εργασίας. Ο χώρος εργασίας τους είναι διαφορετικός τώρα, με τα τραπέζια των συσκέψεων να έχουν χωριστεί ενώ παντού υπάρχουν νιπτήρες για πλύσιμο των χεριών.Το άνοιγμα ενός εργοστασίου αυτοκινήτων στην εποχή της πανδημίας είναι μια πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο.

Σε σταδιακό άνοιγμα των εργοστασίων τους προχώρησαν οι Volkswagen AG και Toyota Motor Corp. Οπως λέει ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Michael Dean: «Η παραγωγικότητα θα επηρεαστεί και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι επιφυλακτικές για την αύξηση της παραγωγής σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν οι πελάτες μπορέσουν να αγοράσουν πιο εύκολα αυτοκίνητα». Οι εκθέσεις αυτοκινήτου ανοίγουν ξανά σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτου εξατμίστηκαν τον Απρίλιο σημειώνοντας πτώση περίπου 97% στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία και 89% στη Γαλλία. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την επανεκκίνηση της παραγωγής στη Γερμανία, η VW αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία δύο εργοστασίων λόγω των χλιαρών πωλήσεων αυτοκινήτων.

Τα λόμπι προσπαθούν να προωθήσουν κυβερνητικά μέτρα τόνωσης, όπως ένα πιθανό πρόγραμμα cash-for-clunkers στη Γερμανία και βελτιωμένα κίνητρα για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γαλλία.Εν τω μεταξύ, η αναβάθμιση της παραγωγής αποδεικνύεται μια οδυνηρά αργή διαδικασία. Οι εταιρείες αυτοκινήτων εφαρμόζουν τις ίδιες προφυλάξεις ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, πρωτόκολλα που ακολουθούνται και στην επαρχία Hubei της Κίνας, ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής αυτοκινήτων και η περιοχή από την οποία προήλθε ο ιός.

Στη Γαλλία, η Renault και η Peugeot PSA ακολουθούν οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους σε βιομηχανικό περιβάλλον. Οι συμβουλές περιλαμβάνουν τα πάντα, από τα βασικά στοιχεία του ασφαλούς βήχα και του διαχωρισμού, έως τη συχνότερη συλλογή απορριμμάτων, τις αίθουσες μεσημεριανού γεύματος και τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι δεν παραβιάζουν ποτέ την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου.

Και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιστρέφουν στην παραγωγή μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι εγκαθιστούν νέο εξοπλισμό υγειονομικής ασφάλειας και ενεργοποιούν τις γραμμές παραγωγής, προετοιμάζοντας την έναρξη της παραγωγής, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford Motor Co, General Motors Co και Fiat Chrysler Automobiles NV προγραμματίζουν όλες να επανεκκινήσουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στις 18 Μαΐου.

Η επανεκκίνηση της αμερικανικής βιομηχανίας παραγωγής οχημάτων θα είναι ένα σημαντικό τεστ που θα παρακολουθηθεί στενά, για το αν οι εργαζόμενοι σε μία σειρά από βιομηχανίες μπορούν να επιστρέψουν σε μεγάλους αριθμούς, χωρίς να καταγραφεί αναζωπύρωση των μολύνσεων από την πανδημία COVID-19.

Η πορεία επανεκκίνησης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι σημαντική για την αμερικανική οικονομία, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, δουλεύουν στον αναφερόμενο τομέα.

 

Share This