Οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού θα καταφέρουν άλλο ένα πλήγμα στη ζήτηση του πετρελαίου τον Μάιο παρά την αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών που υλοποιούν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στην ιστορία, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει κατά 21,5 εκατ. βαρέλια αυτό το μήνα, ενώ οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες και εταιρείες θα μειώσουν την παραγωγή κατά 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αναφέρει η IEA στη μηνιαία της έκθεση για την αγορά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Οι οικονομίες έχουν γνωρίσει ένα τεράστιο σοκ, πολλές επιχειρήσεις έχουν καταρρεύσει και η ανεργία έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί ξανά από τη δεκαετία του 1930”, αναφέρει ο Οργανισμός.

“Η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου, οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, η φυγή στην ασφάλεια στις χρηματοοικονομικές αγορές και η ραγδαία υποχώρηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας, οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας έχουν επηρεάσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους, σφυροκοπώντας τη ζήτηση για προϊόντα όπως η βενζίνη και τα καύσιμα αεριωθούμενων.

Ωστόσο, η καλύτερη των εκτιμήσεων κατάσταση στην κινητικότητα στις αναδυόμενες οικονομίες και η σταδιακά χαλάρωση των μέτρων στις ανεπτυγμένες οδήγησαν την IEA να αναθεωρήσει ελαφρώς ανοδικά τις προηγούμενες προβλέψεις της. Η Υπηρεσία αναφέρει ότι περιμένει πλέον η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί με ρυθμό λίγο πάνω από το 4% το 2020, πρόβλεψη ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Στον απόηχο των προβλέψεων της IEA το Brent Ιουλίου κερδίζει 2,5% στα 29,91 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI Ιουνίου ενισχύεται 2,8% στα 26,02 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές χάνουν πάνω από 50% από τα επίπεδα στα τέλη του 2019.

 

 

Share This