Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πληρώσουν ακριβά την πανδημία με τον λογαριασμό να αγγίζει τα 203 δισ. δολάρια φέρος. Αυτή είναι η πρόβλεψη ης Lloyd’s of London για τον κλάδο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 107 δισ. δολάρια από απαιτήσεις, με τις υπόλοιπες απώλειες να προέρχονται από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των εταιρειών. Το κόστος των απαιτήσεων είναι συγκρίσιμο με εκείνο των πλέον καταστροφικών τυφώνων που είχαμε τα τελευταία χρόνια και όπως προειδοποιεί η Lloyd’s θα μπορούσε να ανέβει κι άλλο, εάν δεν ελεγχθεί η πανδημία.

Η απειλή για τον κλάδο είναι διπλή. Από τη μία υπάρχει ένα κύμα απαιτήσεων που συνδέεται με ακυρώσεις εκδηλώσεων, διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και άλλες συνέπειες του lockdown. Από την άλλη η παγκόσμια ύφεση δυσχεραίνει τη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να πληρώσουν τα ασφάλιστρά τους.

Πολλές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές έχουν ήδη αποσύρει τις εκτιμήσεις τους για τα ετήσια αποτελέσματα και έχουν παγώσει την καταβολή των μερισμάτων ενώ κάποιες προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.

«Ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος αποζημιώνει τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την Covid-19 με βάση ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών καλύψεων», εξήγησε ο Τζον Νιλ, γενικός διευθυντής της Lloyd’s of London.

Αυτό που καθιστά αυτή την πανδημία «μοναδική», σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος στους ανθρώπους και την οικονομία αλλά και το οικονομικό σοκ, με μια έκρηξη της ανεργίας, χρεοκοπίες επιχειρήσεων και βουτιά του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε πολλές χώρες.

Η Lloyd’s of London αναμένει ότι η ίδια θα πρέπει να καταβάλει από 3 έως 4,3 δισεκ. δολάρια στους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί εάν τα μέτρα περιορισμού συνεχιστούν για αρκετούς μήνες, εξήγησε η Lloyd’s. Το σενάριό της βασίζεται στην υπόθεση ότι θα τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης έως τα τέλη Ιουνίου, και στη συνέχεια θα υπάρξει μια σταδιακή χαλάρωση καθ’ όλη της διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Αυτό το κόστος για την Lloyd’s of London θα είναι αντίστοιχο αυτού της 11ης Σεπτεμβρίου (4,7 δισεκ.) ή ακόμα και των τυφώνων του 2017 (4,8 δισεκ.).

Η Lloyd’s εκτιμά ότι είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθεί ο ακριβής οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της Covid-19, δεδομένης της έκτασης και της περιπλοκότητας του σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά το συνολικό κόστος για ολόκληρο τον κλάδο ασφάλισης ζημιών αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος εκείνων των γεγονότων.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Share This