Το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης και των εργαζομένων μέσω SURE και το ακριβές ποσό που θα ληφθεί από την κάθε χώρα βρίσκονται στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup, με την κυβέρνηση να έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της απασχόλησης, θέλοντας να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει να προσπαθήσει να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια που αναφέρονται στο πρόγραμμα SURE. Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών.

Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από αυτό το πρόγραμμα.

Οι αρχικοί υπολογισμοί αναφέρουν ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ., αλλά όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο από 1,5 δισ. και ο ευσεβής πόθος είναι να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

-Να αποφευχθούν οι μαζικές καταγγελίες συμβάσεων.

-Να μην χαθεί σημαντικό μέρος του εισοδήματος για τους εργαζομένους που όλο το προηγούμενα χρόνια, ελέω μνημονίων, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της επιστροφής.

-Να θεσπιστούν μέτρα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά περίοδο για τα δημόσια οικονομικά.

 

Share This