Οι ΗΠΑ σήμερα πραγματοποίησαν μια καινούργια λεκτική επίθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συγκεκριμένα η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον ΠΟΥ για δαπανηρή «αποτυχίας» του και θεωρούν πως έτσι η πανδημία «ξέφυγε εκτός ελέγχου».

«Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ, στο διήμερο ετήσιο συνέδριο του ΠΟΥ που διεξάγεται διαδικτυακά.

Ταυτόχρονα, δεν κατονόμασε την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι έχουν στοιχεία πως ο ιός προέρχεται από κινέζικα εργαστήρια. Στη συνέχεια λοιπόν, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του διαφάνειας, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο».

«Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση της CIA, η Κίνα μάλιστα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματούσε να συνεργάζεται με την έρευνα για τον κορονοϊό αν ο ΠΟΥ εξέδιδε ανακοίνωση για έκτακτο παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου, έγιναν στην Κίνα εισαγωγές αναπνευστήρων και προστατευτικών μασκών ύψους 56 εκατ. δολαρίων, γεγονός που δείχνει σύμφωνα με την έκθεση ότι η χώρα προετοιμαζόταν για την πανδημία.

 

 

 

 

 

Share This