Η υφήλιος είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς τα μέτρα που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία.

Κατά το παρελθόν, ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με κρίσεις που ξεκίνησαν από την πραγματική οικονομία, όπως οι πετρελαϊκές και οι χρηματοοικονομικές κρίσεις. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που όλα αυτά συμβαίνουν μαζί ταυτόχρονα και η αιτία είναι μία ασθένεια.

Το μόνο βέβαιο σύμφωνα με τον Martin Wolf είναι πως μετά την πανδημία ο δημόσιος τομέας θα είναι φορτωμένος με πολύ μεγαλύτερο χρέος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα έχουν διευρυνθεί, ενώ υψηλότερο θα είναι και το χρέος στον ιδιωτικό τομέα και πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν.

Μία συνέπεια της αύξησης του χρέους και των ελλειμμάτων θα είναι η αύξηση των φόρων και ιδίως των φόρων στους πιο εύπορους πολίτες, υποστηρίζει ο κ. Wolf, ο οποίος θεωρεί απίθανο να επαναληφθούν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση του 2008.

Ο ίδιος θεωρεί πιθανό ακόμα και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, προβλέποντας κάτι αντίστοιχο με τις πολιτικές που κυριάρχησαν μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, ο αρθρογράφος των Financial Times εκτιμά ότι η πανδημία ενδέχεται να ανασχέσει την παγκοσμιοποίηση και να ενισχύσει τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό.

Πηγή: FT

 

 

Share This